Krem cytrynowy – lemon curd

spot_img

Już od jakiegoś czasu chciałam spróbować zrobić angielski lemon curd – czyli gęsty krem cytrynowy z jajek, cukru i cytryn, inne składniki są opcjonalne, ale dodatek tłuszczu (najczęściej masła) sprawia, że krem ma delikatną, aksamitną konsystencję. Ja zdecydowałam się zrobić krem z nierafinowanym olejem kokosowym, który ma wyraźny zapach kokosu, jeśli zależy Wam na bezzapachowej wersji polecam rafinowany lub olej kokosowy „do smażenia”. Gotowy krem można wykorzystać do przełożenia ciasta, nadziać nim makaroniki lub zrobić tartę – już myślę jak wykorzystam mój! :) W słoiczku można przechowywać go około 7 dni w lodówce.

Domowy lemon curd będzie pysznym datkiem do dowolnych babeczek: np. waniliowych lub czekoladowych, wzbogaci smak kremu – np. budyniowego, a także wspaniale nada się na wypełnienie tarty – takiej jak ta cytrynowa.

krem cytrynowy lemon curd 1

Składniki:

2 żółtka
2 całe jajka
3/4 szklanki cukru
3 cytryny (skórka i sok)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki miękkiego masła lub oleju kokosowego (najlepiej bezzapachowego)

Jak zrobić domowy Lemon Curd?

YouTube player

Cytryny dokładnie myjemy. Wyciskamy sok i ścieramy skórkę.

krem cytrynowy lemon curd

krem cytrynowy lemon curd 5

krem cytrynowy lemon curd 6

Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej – tzn. miskę z jajkami kładziemy na garnek z gotującą się wodą (spód miski nie może być zanurzony) i ubijamy około 5 minut dodając po trochu cukier. Pod koniec ubijania powinniśmy mieć gęstą stabilną pianę. Jeśli rozetrzemy nieco piany między palcami nie powinno być w niej wyczuwalnych kryształków cukru.

krem cytrynowy lemon curd 7

Ubitą pianę przekładamy do garnka. W soku z cytryny rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlewamy do jajek, dodajemy skórkę z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aż masa zgęstnieje (można robić to jak dotychczas w kąpieli wodnej, ale trwa to znacznie dłużej).

krem cytrynowy lemon curd 8

Po około 3 -5 minutach masa powinna mieć już konsystencję budyniu, zestawiamy garnek z ognia dodajemy miękkie masło lub olej kokosowy i dokładnie mieszamy.

krem cytrynowy lemon curd 9

Gotowy krem przelewamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce.

krem cytrynowy lemon curd 10

krem cytrynowy lemon curd 11

krem cytrynowy lemon curd 3

krem cytrynowy lemon curd 1

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Wasze ulubione:

4 KOMENTARZE

Zobacz też: