Proste babeczki czekoladowe

spot_img

Przepis na proste babeczki czekoladowe to bliźniacza wersja babeczek waniliowych, oprócz gorzkiego kakao warto dodać do nich małe kawałki czekolady lub czekoladowe dropsy. Podobnie jak w przypadku innych przepisów podstawowych również ten można wzbogacić kremem (jak np. babeczki cappuccino), nadzieniem z owoców, wymyślną dekoracją (np. w babeczkach na urodziny) lub… przygotować go w formie „basic” i cieszyć się smakiem domowego ciasta w mniej niż 40 min – łącznie z czasem pieczenia! :) Pochwalcie się swoimi babeczkami w komentarzach pod wpisem – uwielbiam oglądać Wasze wypieki!

Babeczki czekoladowe

Składniki

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Jak zrobić proste Babeczki Czekoladowe ?

YouTube player

Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia składników (nie dłużej).

babeczki-czekoladowe-1

babeczki-czekoladowe-2

babeczki-czekoladowe-3

Do masy dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub dropsy.

babeczki-czekoladowe-4

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić papilotki samemu (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach).

babeczki-czekoladowe-5

Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką, ale jeśli macie w domu nabieraczkę do lodów nadaje się do tego jeszcze lepiej. Dzięki niej nakładanie przebiega bardzo sprawnie i mniej masy ląduje poza blaszką ;) Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min.

babeczki-czekoladowe-6

Akcesoria na babeczki Sklep Ciastkożercy

babeczki-czekoladowe-7

Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Dzięki temu skórka będzie idealnie chrupiąca, a w środku będą miękkie i puszyste.

Muffinki czekoladowe

Żeby babeczki były idealnie chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku warto wyciągnąć je z blaszki i studzić na kratce. Dzięki temu nie zaparują i nie zrobią się wilgotne. Wypieki studzą się lepiej na kratce, ponieważ mają dostęp od spodu do świeżego powietrza.

babeczki-czekoladowe-9

muffiny czekoladowe

Proste babeczki czekoladowe

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)

Ciastkożercy YouTube

Tutaj znajdziesz przepisy na inne babeczki.

YouTube player
YouTube player

Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy. 

Sklep Ciastkożercy dekoracje i akcesoria cukiernicze

Wasze ulubione:

221 KOMENTARZE

Zobacz też: