Kto z Was ma urodziny w sierpniu? U mnie ten miesiąc to prawdziwe zatrzęsienie urodzinowe! Co do prezentów, każdy ma swoje upodobania i preferencję, ale szczerze, nie znam nikogo, kto nie ucieszyłby się ze zrobionego własnoręcznie urodzinowego tortu, ciasta czy babeczek. Bo prezenty prezentami, ale jak miło patrzy się na coś, w co ktoś zapakował swój czas i serce! Jeśli zaczynacie swoją przygodę z pieczeniem, nie namawiam Was na porywanie się na kilku piętrowy tort urodzinowy, ale proste babeczki urodzinowe można by upiec, prawda? Moja propozycja to babeczki z jagodami (tak, tak, korzystajmy z sezonu na jagody!), z delikatnym kremem budyniowym i kolorowymi pralinkami DIY. Co wy na to? Świętujemy? :)
Jeśli zbliżające się urodziny będzie miał jakiś mały, a nie dorosły Solenizat, to zapraszam Was do wpisu z najlepszymi babeczkami urodzinowymi dla dzieci, gdzie znajdziecie pełne zestawienie dziecięcych słodkości. A jeśli solenizat skończył już 18 lat, to sprawdźcie babeczki mojito ;)
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkladnki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
0,5 szklanki jagód
Składniki na krem (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników)
+ dowolne okrągłe czekoladowe kulki pralinki, kolorowe cukiereczki do dekoracji, cukier puder, sok z cytryny
Jak zrobić babeczki urodzinowe?
Babeczki z jagodami przygotowujemy wg. przepisu. Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Dodajemy umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody. Delikatnie mieszamy i przekładamy do foremek/blaszki na muffinki. Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni. Po upieczniu odkładamy do ostudzenia, zanim zaczniemy je dekorować powinny być zupełnie zimne.
Krem budyniowy przygotowujemy wg. przepisu – wystarczy zrobić go z połowy podanych składników.
Opcjonalnie można dodać do kremu odrobinę barwnika spożywczego w żelu lub proszku.
2 łyżki cukru pudru rozpuszczamy z 1 łyżeczką soku z cytryny, tak żeby otrzymać lukier. Maczamy w nim czekoladowe pralinki i obtaczamy w kolorowych cukiereczkach.
Krem przekładamy do worka z tylką w kształcie dużej zamkniętej gwiazdki.
Babeczki dekorujemy kremem i pralinkami.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)