Dziś mam dla Was wyjątkowy deser – rurki z kremem! Zawsze wydawało mi się, że zrobienie ich w domu jest skomplikowane – nic bardziej mylnego! Rurki, które widzicie na zdjęciach robiłam bez formy (spokojnie można zrobić świetnie działające foremki z tego co macie w domu) i z gotowego ciasta francuskiego. Pierwszą partię zrobiłam z kremem i malinami, drugą z kremem i brzoskwiniami z puszki. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wychodzi 8 do 10 rurek.
Potrzebne będą:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
owoce do dekoracji (u mnie maliny)
1 białko
gruby cukier (u mnie brązowy)
Składniki na krem:
200 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 śmietan Fix (opcjonalnie – warto dodać jeśli planujemy dłużej przechowywać nadziane rurki, nie trzeba jeśli będą podane krótko po zrobieniu)
Do przygotowania foremek potrzebne będą:
papier do pieczenia
folia aluminiowa (sreberko)
zszywacz i metalowe zszywki
Jak zrobić rurki z kremem?
Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o boku mniej więcej 20 cm, zwijamy w cienki stożek i spinamy na górze metalową zszywką.
Do każdego stożka wkładamy luźno zwiniętą folię aluminiową – nie trzeba specjalnie się starać, żeby wypełnić dokładnie całą przestrzeń, folia ma mniej więcej trzymać kształt stożka, kiedy nałożymy na niego ciasto.
Gotowe ciasto francuskie wyciągamy z foli, można lekko je rozwałkować, żeby wyrównać zagniecenia.
Ciasto tniemy na paski o szerokości ok. 1 cm.
Paski nawijamy na przygotowane wcześniej foremki. Zwijając rurkę warto uważać, żeby ciasto lekko na siebie nachodziło i nie tworzyło szpar.
W małej miseczce mieszamy białko z niewielką ilością wody. Smarujemy nim rurki, posypujemy cukrem.
Przygotowane rurki pieczemy około 15-20 minut w temp. 200 stopni.
Czas, kiedy rurki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jeśli planujemy dłużej przechowywać nadziane rurki warto dodać Śmietan Fix. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Krem przykrywamy i chowamy do lodówki.
Po upieczeniu delikatnie ściągamy rurki z papierowych stożków. Jeśli chcemy, żeby były jeszcze bardziej chrupiące można je dodatkowo podpiec bez papierowych stożków przez 5 minut na samych drucikach w piekarniku na opcji termoobieg lub grill.
Upieczone rurki odkładamy do ostudzenia, nie można zacząć ich nadziewać zanim nie będą zupełnie zimne.
Krem przekładamy do worka cukierniczego lub zwykłego worka strunowego i nadziewamy rurki. Owoce można wykorzystać nie tylko do dekoracji, ale także do nadziania.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)