Truskawki znajdziecie w większości moich tortów (np. w torcie z owocami leśnymi lub w czekoladowo truskawkowym), oprócz tego, że świetnie się prezentują, są po prostu pyszne :) ale przeglądając dotychczasowe torty zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy nie było całkiem truskawkowego! Zatem do dzieła! Dziś tort truskawkowy. Do przygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji.

Jeśli szukacie inspiracji na pyszne desery z truskawkami, zapraszam Was serdecznie tutaj :)

Tort truskawkowy

Składniki na biszkopt

Składniki na krem truskawkowy:

500 g serka mascarpone
400 g śmietany kremówki
2 łyżki cukuru pudru
1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany
100 ml musu truskawkowego (zmiksowane truskawki)
czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Składniki na polewę truskawkową:

50 g białej czekolady
50 ml musu truskawkowego
czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

+ mus truskawkowy do nasączenia ciasta, truskawki do dekoracji, gorzka czekolada

Jak zrobić tort truskawkowy?

Biszkopty pieczemy według przepisu. Jeśli macie wątpliwości, możecie obejrzeć mój film, jak upiec biszkopt :)

Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Moje piekłam w 2 tortownicach na raz, tak mieszczą mi się do piekarnika i jest nieco szybciej. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 4 spody.

Truskawki miksujemy na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu.

Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać).  Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, można od razu przełożyć go do szprycy z ozdobną końcówką.

Do reszty ubitego kremu dodajemy ok. 100 ml musu truskawkowego i mieszamy do połączenia. Jeśli chcemy, żeby krem był bardziej różowy dodajemy odrobinę barwnika spożywczego w żelu lub w proszku (nie w płynie, możemy nim popsuć konsystencję kremu). Na koniec dodajemy utrwalacz do bitej śmietany i dokładnie miksujemy całość.

Tort truskawkowy jak zrobić

Na paterę lub talerz wykładamy pierwszy blat biszkoptu. Pod spód dajemy paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorację będzie można je usunąć, a patera pozostanie czysta. Spód nasączamy musem truskawkowym.

Na mus nakładamy cienką warstwę kremu truskawkowego, następnie pokrojone na plasterki truskawki i znowu krem truskawkowy.

Powtarzamy z resztą spodów.

Ostatni spod zostawiamy bez nasączenia, dzięki temu będzie nieco sztywniejszy i łatwiej będzie nam zachować ładny kształt tortu.

Tort truskawkowy krok po kroku

Nakładamy cienką warstwę kremu na cały tort wypełniając dokładnie luki i szpary między blatami.

Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażarce przez 10-15 minut.

W tym czasie możemy przygotować dekorację z truskawek z czekolady i polewę. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu (nie wolno jej przegrzać). Dla nieco rzadszej konsystencji do polewy czekoladowej można dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego.

Polewę przelewamy do niedużego naczynia, maczamy truskawki i odkładamy na papier do pieczenia.

Tort truskawkowy jak zrobić

Białą czekoladę na polewę kroimy na małe kawałki, zagotowujemy mus truskawkowy i zalewamy nim czekoladę, odstawiamy na chwilę, po czym mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli chcemy uzyskać nieco bardziej intensywny kolor, dodajemy odrobinę barwnika spożywczego w żelu lub proszku. Polewę odstawiamy do ostudzenia.

Tort truskawkowy jak zrobić

Na tort nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi.

Tort truskawkowy – dekoracja.

Dekorujemy polewą truskawkową (można przełożyć sobie ją do małego woreczka) i zostawionym wcześniej białym kremem.

Tort truskawkowy krok po kroku

Na kremie układamy truskawki w czekoladzie.

Tort truskawkowy

Przed pokrojeniem tort truskawkowy chłodzimy w lodówce.

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)