Ta tarta z jabłkami to pyszny i przy tym prosty przepis na domowe ciasto. Bywają przepisy, w których tartę trzeba upiec przed włożeniem na nią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dzisiaj dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców. Moja tarta z jabłkami jest wypełniona duszonymi jabłkami z aromatycznymi przyprawami: cynamonem, mielonymi goździkami i korzenną przyprawą do piernika. Piekłam ją w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm.
Tarta z jabłkami – jak to zrobić?
Tarta z jabłkami – czego potrzebujemy?
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
0,5 kostki masła
1 łyżka tłustej śmietany
Składniki na nadzienie:
1 kg jabłek
cynamon
mielone goździki (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy.
przyprawa do piernika
2 łyżki miodu
100 g orzechów laskowych
Tarta z jabłkami to jedno z moich ulubionych ciast jesienią i zimą. Jej przygotowanie jest proste i nie zajmie Wam dużo czasu. Suche składniki na spód mieszamy razem i zagniatamy z miękkim masłem. Powinniniśmy otrzymać coś w rodzaju drobnej kruszonki.
Dodajemy jajka i zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno przypominać miękką plastelinę, jeśli za bardzo się klei, można dosypać nieco mąki.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Tarta z jabłkami – nadzienie
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i smażymy na małym ogniu około 15 min, tak by odparować część wody. Po przygotowaniu powinny lekko się rozpadać. Odstawiamy garnek w chłodne miejsce.
Do przestudzonych jabłek dodajemy miód, przyprawy i pokrojone na kawałki orzechy laskowe. Możecie poeksperymentować i dodać swoje ulubione przyprawy, dobrze pasuje też imbir czy gałka muszkatołowa.
Ciasto na spód wyciągamy z lodówki i wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm. Żeby nie używać zbyt dużo mąki do podsypywania można rozwałkować je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkowanym ciastem wykładamy spód tarty. Ścinki zagniatamy w kulkę i odkładamy przykrywając czystą ścierką – będą potrzebne na górę ciasta.
Na przygotowany spód wykładamy masę z jabłek.
Tarta z jabłkami – dekoracja
Tarta z jabłkami jest już prawie gotowa! Teraz wierzch dekorujemy gwiazdkami wyciętymi z reszty ciasta. Oczywiście, w zależności od pory roku możecie użyć dowolnych foremek, żeby stworzyć dekoracje.
Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nastawionym na 170 stopni. Po tym czasie wierzch tarty powinien być ładnie zarumieniony.
Żeby Tarta jabłkowa była idealnie chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku warto wyciągnąć ją z foremki i studzić na kratce. Dzięki temu nie zaparuje i nie zrobi się wilgotna. Wypieki studzą się lepiej na kratce, ponieważ mają dostęp od spodu do świeżego powietrza. Na koniec przestudzoną tartę obsypujemy cukrem pudrem.
Jeśli planujecie przewozić tartę z jabłkami, najlepiej ułożyć ją na podkładzie cukierniczym i spakować do odpowiedniego opakowania. Gdybyście natomiast szukali patery do wyeksponowania ciasta, znajdziecie je w moim Sklepie Ciastkożercy o tutaj.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)
Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)
Tutaj znajdziesz przepisy na popularne babeczki.
Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy.