Na ciasto snickers od dłuższego czasu namawiał mnie mój mąż – i w sumie racja, czego tu nie lubić? Puszyste biszkopty czekoladowe, bita śmietana, masło orzechowe i masa krówkowa :) Jestem pewna, że Wam też zasmakuje!
Ciasto piekłam w dużej wysokiej formie o wymiarach 40×25 cm
Składniki na 1 spód biszkoptowy (będą potrzebne 2)
4 jajka
12 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
Dodatkowe składniki:
3-4 łyżki masła orzechowego
1 puszka masy krówkowej (kajmaku) ok. 500 g
500-600 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru
3 saszetki Śmietan Fix
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
orzeszki ziemne
Biszkopty (można upiec je dzień wcześniej) przygotowujemy według przepisu. Można upiec jeden biszkopt od razu z 8 jajek, ja wolę podzielić sobie go na dwie tury, dzięki temu nie mam już potem problemu z przekrawaniem. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wody.
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i Śmietan Fixem. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki.
Masło orzechowe mieszamy z mlekiem lub śmietaną kremówką (mnie zostało nieco z poprzedniego ciasta) do uzyskania gładkiej konsystencji. Powinno dać je się łatwo rozsmarować na biszkopcie.
Pierwszy spód biszkoptowy wkładamy do blaszki (tej samej, w której był pieczony) i nakrapiamy kawą rozpuszczalną.
Smarujemy biszkopt kremem z masła orzechowego, nakładamy bitą śmietanę i wyrównujemy szpatułką.
Ciasto przykrywamy drugim spodem biszkoptowym. Jeśli masa krówkowa (kajmak) jest za gęsta, żeby posmarować nią ciasto można podgrzać ją nieco, żeby zrobiła się bardziej płynna. Smarujemy cały wierzch ciasta. Posypujemy pokrojonymi orzeszkami.
Gotowe ciasto dobrze jest schłodzić przed podaniem (przynajmniej 1 godz.).
Smacznego!
ciastkożercy.pl