Kolejna pyszna śniadaniowa propozycja (po tradycyjnych amerykańskich pancakes i pancake’ach z niespodzianką) to czekoladowe pancake’i lub pancake’i brownie (jak kto woli ;) ) polane polewą czekoladową i udekorowane świeżymi owocami. Czekoladowe placuszki dzięki spulchnieniu sodą i proszkiem do pieczenia wychodzą wyjątkowo puszyste i mięciutkie. Polecam smażyć placki nie większe niż 5-6 cm średnicy, mniejsze łatwiej przewrócić na drugą stronę – są wyjątkowo delikatne!
Jeśli tak jak ja jesteście fanami śniadań na słodko mogą zasmakować Wam także naleśniki w stylu francuskich „crêpe” w wersji waniliowej i czekoladowej :)
Składniki:
1 szklanka mąki (ja użyłam razowej)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka maślanki
1/4 szklanki oleju
1 jajko
dropsy czekoladowe
+ 1/2 tabliczki czekolady, 100 ml śmietany kremówki, jogurt, owoce
Jak zrobić pancake’i brownie?
Suche składniki mieszamy razem w misce.
Dodajemy, olej, jajko, i połowę maślanki. Gęstszą masę łatwiej wymieszać tak, żeby nie miała grudek. Dodajemy resztę maślanki i mieszamy ponownie do otrzymania jednolitej konsystencji.
Na koniec dodajemy garść dropsów czekoladowych i mieszamy. Dropsy można zastąpić pokrojoną na kawałki czekoladą.
Patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju, nakładamy po jednej łyżce ciasta naleśnikowego, smażymy z obydwu stron aż ciasto się zetnie i lekko zarumieni.
Gotowe naleśniki podajemy z polewą czekoladową. Do przygotowania polewy potrzebna będzie gorąca śmietana kremówka (ok. 50 ml na 50 g czekolady) – zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Dokładnie mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Polane polewą naleśniki dekorujemy świeżymi owocami.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)