Dzisiejsze babeczki pomógł mi zrobić mój kuzyn Krzyś (dzięki Krzysiu!). Do przygotowania potworków wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, do każdej włożyłam po dwie kostki czekolady :) Świetny efekt daje wyciśnięcie kremu przez tylkę z małymi dziurkami (Wilton 233 lub większa 234), jeśli jednak takiej nie macie możecie zrobić podobną sami. Będziecie potrzebować plastikowego worka cukierniczego (powinien być dość gruby), kawałka taśmy klejącej i szpilki. Końcówki worka nie ucinamy tylko zaginamy (około 1 cm) i przyklejamy taśmą klejącą, na powstałej prostej lini na końcu worka robimy dziurki szpilką lub pinezką. Trzeba przy nich trochę posiedzieć – nie mogą być za małe, bo nie uda nam się wycisnąć kremu. Halloween Babeczki Potworki
Jeśli szukacie inspiracji na inne słodkości na Halloween zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki z przeróżnymi dekoracjami, takimi jak mumie, nietoperze, pająki, duszki czy potworki. A także tort Oreo z pająkami i strasznie smaczne przekąski na słono ;)
Składniki na babeczki
Składniki na krem
Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników)
+barwniki spożywcze: żółty, czerwony, zielony (w proszku lub w żelu), kuwertura czekoladowa lub polewa czekoladowa
Halloween Babeczki Potworki – jak to zrobić?
Babeczki po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Krem farbujemy barwnikami spożywczymi, do tego przepisu użyłam barwników w proszku, są bardzo wydajne, ale trzeba być z nimi ostrożnym – ja żółty barwnik ścieram z kuchennych szafek do dziś. Kolory, które widzicie na zdjęciach to: jasno zielony: równe porcje żółtego i zielonego barwnika (zawsze lepiej dać za mało niż za dużo barwnika, barwnik nakładam wykałaczką), żółty: żółty i odrobina (!) czerwonego. Lukier przygotowujemy według przepisu. Do połowy dodajemy odrobinę czerwonego barwnika, przekładamy do woreczków strunowych.
Z białego lukru wyciskamy na papier do pieczenia kulki na oczy potworów, kiedy lukier lekko zastygnie dodajemy źrenice z kuwertury lub polewy czekoladowej (oczka można przygotować sobie na zapas i wykorzystać przy innych przepisach halloweenowych np. na tort z Oreo lub babeczki nietoperze). Różowym lukrem malujemy języki. Odstawiamy do zastygnięcia na czymś okrągłym – np. na reszcie papieru do pieczenia jeśli mamy go w rolce. W zależności od grubości ozdób będą potrzebowały godziny do kilku godzin na wyschnięcie, można je sobie przygotować dzień wcześniej.
Krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką do robienia trawy lub włosków (Wilton 233 lub większy rozmiar 234). Żeby łatwiej nałożyć krem worek cukierniczy można włożyć do szklanki i wywinąć go na jej brzegach.
Włoski z kremu będą lepiej przyklejać się na babeczki jeśli wcześniej nałożymy na nie cienką warstwę nożem.
Włochate babeczki dekorujemy oczami i językami, przed podaniem przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)