Babeczki Pająki na pewno zrobią super wrażenie na każdym halloweenowym przyjęciu! Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest trudne :) Możecie w ten sposób ozdobić dowolne ulubione babeczki, ja wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, ale upiekłam je w mniejszych niż zazwyczaj foremkach. Tylka, którą zrobiłam włoski pająków to Wilton 233, można dostać ją w wielu miejscach przez internet. Do zrobienia futerka można wykorzystać także inne tylki w kształcie małej gwiazdki, ważne, żeby całość sprawiała nieco rozczochrane wrażenie. Oczy zrobiłam z domowej masy cukrowej (ciemne środki to kupna masa cukrowa – domowej nigdy nie udało mi się tak zafarbować). Na oczy nada się także lukier królewski i czekolada (takie zrobiłam np. nietoperzom i potworkom). Halloween Babeczki Pająki
Jeśli szukacie inspiracji na inne słodkości na Halloween zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki z przeróżnymi dekoracjami, takimi jak mumie, nietoperze, duszki czy potworki. A także strasznie smaczne przekąski na słono lub Czekoladowy tort oreo z pająkami :)
Składniki na babeczki waniliowe
Składniki na krem
(wystarczy zrobić go z połowy podanych składników)
Składniki na masę cukrową
+ kuwertura czekoladowa lub kupna polewa czekoladowa, barwniki spożywcze do zafarbowania kremu
Halloween Babeczki Pająki – jak to zrobić?
Po upieczeniu odstawiamy babeczki do przestudzenia – nie mogą być ciepłe, kiedy zaczniemy robienie dekoracji, bo rozpuszczą krem.
Do zrobienia dekoracji możemy użyć dowolnej tylki zakończonej gwiazdką lub „włochatej” – z małymi otworami na końcu. Ważne, żeby nałożony krem wyglądał na trochę rozczochrane futerko.
Oprócz tylki potrzebne będą worki cukiernicze i zwykłe woreczki strunowe. Krem budyniowy zafarbowałam barwnikami spożywczymi w żelu – są bardzo wydajne i nie zmieniają konsystencji kremu. Dobrze spisują się też barwniki w proszku, ale są nieco brudniejsze w użyciu.
Kuwerturę czekoladową lub kupną polewę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia – musi być ciągle jeszcze ciekła, ale nie za gorąca. Do zrobienia nóżek pająków nie nadaje się zwykła czekolada, ponieważ w temperaturze pokojowej zaczyna mięknąć i tracić swój kształt. Nóżki pająków są tak cieniutkie, że lepiej użyć czegoś trwalszego, jeśli mają wytrwać oczekiwanie na gości.
Polewę lub kuwerturę przekładamy do woreczka strunowego, dokładnie zamykamy i odcinamy mały rożek.
Na foliowej koszulce wyciskamy nóżki z czekolady i odstawiamy do zastygnięcia. Warto zrobić sobie kilka na zapas, bo są bardzo delikatne i mogą się połamać przy odklejaniu. Jeśli nie mamy zbyt pewnej ręki lub chcemy, żeby nóżki były idealnie tego samego rozmiaru możemy wcześniej przygotować sobie szablon na kartce i podłożyć pod spód folii podczas malowania nóżek.
Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, żeby zmiękła i formujemy oczy. Można zrobić sobie więcej na zapas i wysuszyć. Po wysuszeniu przechowuje się je w temperaturze pokojowej jak inne cukrowe dekoracje cukiernicze.
Krem nakładamy na przestudzone babeczki.
Delikatnie odklejamy nóżki z folii i przyczepiamy do kremu. Doklejamy oczy z masy cukrowej.
Halloween Babeczki Pająki
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)