Kolejny pomysł na słodkie Halloween to pyszny tort czekoladowy z kremem Oreo i pajęczą dekoracją :) Biszkopt upiekłam według przepisu na prosty biszkopt czekoladowy, zwiększyłam tylko nieco ilość składników, żeby tort był wyższy (wszystko podaję poniżej), piekłam go w dwóch niedużych foremkach (16 cm każda). Halloween Tort Oreo
Jeśli szukacie inspiracji na inne słodkości na Halloween zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki z przeróżnymi dekoracjami, takimi jak mumie, nietoperze, pająki, duszki czy potworki. A także strasznie smaczne przekąski na słono ;)
Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
8 łyżek mąki pszennej
4 płaskie łyżki kakao
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru
Składniki na krem:
1,5 kostki masła
1 budyń
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
8-10 ciasteczek Oreo
Składniki na lukier
(wystarczy zrobić go z połowy podanych składników)
+Oreo do dekoracji, kuwertura czekoladowa lub polewa czekoladowa, świeży sok pomarańczowy
Halloween Tort Oreo – jak to zrobić?
Biszkopt przygotowujemy według przepisu, po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia na kratkę. Zanim zabierzemy się za przygotowanie ozdób warto też zrobić budyń, bo będzie potrzebował czasu, żeby ostygnąć. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń, resztę mleka zagotowujemy, wlewamy całość do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż do pojawienia się pierwszych bąbelków. Odstawiamy budyń do przestudzenia. W przygotowaniu kremu pomocny może być ten wpis.
W międzyczasie możemy przygotować dekorację. Ciasteczka Oreo przecinamy delikatnie wzdłuż (uważamy, żeby ich nie połamać) i ściągamy nadzienie (można je dodać do kremu). Lukier królewski przygotowujemy według przepisu (jeśli zostanie go nam za dużo możemy zrobić sobie na zapas trochę cukrowych oczek, które przydadzą się do innych strasznie dobrych halloweenowych przekąsek, np. takich jak tu). Lukier przekładamy do woreczka strunowego i malujemy oczy na Oreo, czarne źrenice malujemy rozpuszczoną kuwerturą lub polewą czekoladową.
Czas na krem!
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń (może być prosto z lodówki) i dalej miksujemy.
Oreo, które damy do kremu wkładamy do worka i rozgniatamy wałkiem, można też rozmiksować je w blenderze na proszek. Dodajemy do kremu i miksujemy aż do połączenia składników.
Kiedy biszkopt jest już zupełnie przestudzony przecinamy go na 4 równe spody.
Każdy ze spodów nasączamy sokiem pomarańczowym.
Na nasączony spód nakładamy cienką warstwę kremu i rozsmarowujemy. Powtarzamy z resztą spodów.
Poskładany tort pokrywamy cienką warstwą kremu (nie musi być równa, na razie chodzi tylko o to, żeby złapać wszystkie kruszki z ciasta, które nie powinny przedostać się do kremu).
Tort pokryty pierwszą warstwą kremu wkładamy na 10 – 15 minut do zamrażarki.
Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Przyklejamy Oreo na ścianki i wierzch tortu.
Rozpuszczoną kuwerturą lub polewą czekoladową malujemy nogi pająkom.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)