Halloween Tort Oreo 17

Kolejny pomysł na słodkie Halloween to pyszny tort czekoladowy z kremem Oreo i pajęczą dekoracją :) Biszkopt upiekłam według przepisu na prosty biszkopt czekoladowy, zwiększyłam tylko nieco ilość składników, żeby tort był wyższy (wszystko podaję poniżej), piekłam go w dwóch niedużych foremkach (16 cm każda).

Składniki na biszkopt:

4 duże jajka
8 łyżek mąki pszennej
4 płaskie łyżki kakao
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru

Składniki na krem:

1,5 kostki masła
1 budyń
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
8-10 ciasteczek Oreo

Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników)

+Oreo do dekoracji, kuwertura czekoladowa lub polewa czekoladowa, świeży sok pomarańczowy

Biszkopt przygotowujemy według przepisu, po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia na kratkę. Zanim zabierzemy się za przygotowanie ozdób warto też zrobić budyń, bo będzie potrzebował czasu, żeby ostygnąć. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń, resztę mleka zagotowujemy, wlewamy całość do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż do pojawienia się pierwszych bąbelków. Odstawiamy budyń do przestudzenia.

Halloween Tort Oreo 1

Ciasteczka Oreo przecinamy delikatnie wzdłuż (uważamy, żeby ich nie połamać) i ściągamy nadzienie (można je dodać do kremu). Lukier królewski przygotowujemy według przepisu (jeśli zostanie go nam za dużo możemy zrobić sobie na zapas trochę cukrowych oczek, które przydadzą się do innych strasznie dobrych halloweenowych przekąsek, np. takich jak tu). Lukier przekładamy do woreczka strunowego i malujemy oczy na Oreo, czarne źrenice malujemy rozpuszczoną kuwerturą lub polewą czekoladową.
Halloween Tort Oreo 7

Miękkie masło miksujemy  z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy  po łyżce zupełnie zimny budyń (może być prosto z lodówki) i dalej miksujemy.

Halloween Tort Oreo 3

Oreo wkładamy do worka i rozgniatamy wałkiem (można też rozmiksować je w blenderze na proszek), dodajemy do kremu i miksujemy.

Halloween Tort Oreo 4

Halloween Tort Oreo 5

Halloween Tort Oreo 6

Kiedy biszkopt jest już zupełnie przestudzony przecinamy go na 4 równe spody.

Halloween Tort Oreo 2

Każdy ze spodów nasączamy sokiem pomarańczowym.

Halloween Tort Oreo 8

Na nasączony spód nakładamy cienką warstwę kremu i rozsmarowujemy. Powtarzamy z resztą spodów.

Halloween Tort Oreo 9

Poskładany tort pokrywamy cienką warstwą kremu (nie musi być równa, na razie chodzi tylko o to, żeby złapać wszystkie kruszki z ciasta, które nie powinny przedostać się do kremu).

Halloween Tort Oreo 10

Tort pokryty pierwszą warstwą kremu wkładamy na 10 – 15 minut do zamrażarki.

Halloween Tort Oreo 11

Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Przyklejamy Oreo na ścianki i wierzch tortu.

Halloween Tort Oreo 12

Halloween Tort Oreo 13

Halloween Tort Oreo 14

Rozpuszczoną kuwerturą lub polewą czekoladową malujemy nogi pająkom.

Halloween Tort Oreo 15

Halloween Tort Oreo 16

Halloween Tort Oreo 17

Halloween Tort Oreo 18

Smacznego!

ciastkożercy.pl