Do dzisiejszego kompletu świątecznych dekoracji brakuje już tylko renifera. Możecie zrobić go wykorzystując kupną lub domową masę cukrową.
Podobnie jak przy pozostałych dekoracjach (misiu i pingwinie) potrzebujemy trzech okrągłych foremek lub szklanek. Pierwsza wielkości Waszej babeczki, druga nieco mniejsza – na głowę zwierzątek i trzecia o połowę mniejsza od drugiej. Ja wykorzystałam kieliszek i foremki o średnicach: 6cm, 4cm, 2cm.
Wystudzone babeczki (możecie wykorzystać np. ten przepis) pokrywamy masą cukrową (jak to zrobić?). Z brązowej masy cukrowej wycinamy średnią foremką jedno kółeczko i ścinamy je nieco z dołu przy pomocy największej foremki. Przyklejamy na babeczkę. Z czerwonej masy najmniejszą foremką wycinamy nos i ścinamy z dołu podobnie jak głowę.
Doklejamy oczy i uszy. Brązową masę rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy nożem paseczki na rogi.
Smacznego!
Ciastkożercy.pl