Babeczka świąteczny pingwin

Ozdoby wykonane z masy cukrowej prezentują się równie dobrze na tortach jak i na babeczkach. Ich wielką zaletą jest fakt, iż są trwałe (znacznie łatwiej przetransportować babeczki z masą cukrową niż z kremem) i stosunkowo łatwe do wykonania. Dziś proponuję Wam cukrowe trio na Święta. Pierwszy z bohaterów: Pan Pingwin :) Możecie zrobić go wykorzystując kupną lub domową masę cukrową. 

Do przygotowania wszystkich trzech dekoracji będziecie potrzebować trzech okrągłych foremek lub szklanek. Pierwsza wielkości Waszej babeczki, druga nieco mniejsza – na głowę zwierzątek i trzecia o połowę mniejsza od drugiej. Ja wykorzystałam kieliszek i foremki o średnicach: 6cm, 4cm, 2cm.

Wystudzone babeczki (możecie wykorzystać np. ten przepis) pokrywamy masą cukrową (jak to zrobić?).

Babeczka świąteczny pingwin

Z czarnej masy wycinamy kółko używając środkowej foremki, potem jeszcze jedno w środku za pomocą najmniejszej foremki. Głowę pingwina przyczepiamy na babeczkę. Jeśli nie będzie się trzymać wystarczy lekko zmoczyć ją od spodu wodą (np. patyczkiem do uszu). Przyklejamy oczy i dziób.

Babeczka świąteczny pingwin

Babeczka świąteczny pingwin

Babeczka świąteczny pingwin

Środkową foremką wycinamy wąski półksiężyc na mikołajową czapkę i przyczepiamy na babeczkę. Z białej masy formujemy rulonik na brzeg czapki i pompon.

Babeczka świąteczny pingwin

Smacznego!

ciastkożercy.pl