Pierniki maxi

spot_img

W zeszłym roku podczas świątecznych wyprzedaży kupiłam sobie piękne czerwone foremki do pierników. To co różniło je od tych, których używałam wcześniej to rozmiar. Są zdecydowanie większe. Przy tak dużych foremkach bywa, że ciężko przełożyć je na blaszkę bez urywania rogów reniferom czy rękawiczek Mikołajom. Dziś krótka relacja jak sobie z tym radzić :)

Składniki na pierniki:

0,5 kg mąki
0,5 szklanki cukru
25 g przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody
130 g miodu
0,5 kostki margaryny
2 jajka

Składniki na lukier:

1 białko
1 szklanka cukru pudru
0,5 łyżeczki winianu sodu lub kilka kropel soku z cytryny

 

Wszystkie suche składniki na pierniczki mieszamy w dużej misce.

pierniczki maxi 11

pierniczki maxi 8

W garnku rozpuszczamy miód z margaryną i odstawiamy do przestudzenia.

pierniczki maxi 2

Kiedy margaryna i miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Wyrabiamy ciasto.

pierniczki maxi 1

Na stole kładziemy papier do pieczenia. Ciasto kładziemy na papier rozwałkowujemy na cienki placek – kilka milimetrów grubości. Nie trzeba podsypywać mąki pod spód ciasta, ale można na wierzch, żeby nie przyklejało się do wałka.

pierniczki maxi 4

pierniczki maxi 5

Arkusz papieru z rozwałkowanym ciastem przekładamy na blaszkę do pieczenia i wykrawamy pierniczki foremkami.

pierniczki maxi 6

Pieczemy około 5-7 min w piekarniku nastawionym na 200 stopni.

pierniczki maxi 7

pierniczki maxi 9

Smacznego!

ciastkożercy.pl

 

Wasze ulubione:

2 KOMENTARZE

Zobacz też: