Porzeczkowe misie

spot_img

Dzisiejszy pomysł na słodką przekąskę to misie z porzeczkami. Czerwona porzeczka jest dość kwaśna, dlatego do ciasta dajemy więcej cukru. Misie można zrobić także tak jak ciasto drożdżowe tutaj lub tutaj, pomyślałam sobie jednak, że w foremkach do babeczek będą bardziej okrągłe i „misiowe” :) Jeśli mamy więcej czasu śmiało można pobawić się w dekorowanie i zrobić im nosy i oczy z czekolady.

Składniki:

2 szklanki mąki
2 jajka
30 g drożdży
100 g margaryny
0,5 szklanki cukru
50 ml mleka

+ czerwona porzeczka

W ciepłym mleku rozpuszczamy 2 łyżki cukru i drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.

Porzeczkowe misie

Porzeczkowe misie 1

Margarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej margaryny dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy.

Porzeczkowe misie 2

Porzeczkowe misie 3

Porzeczkowe misie 4

Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Porzeczkowe misie 5

Porzeczkowe misie 5

Porzeczkowe misie 6

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół posypany mąką i wałkujemy na grubość około 1 cm.

Porzeczkowe misie 7

Porzeczkowe misie 8

Wykrawamy dwa rozmiary kółek – mniejsze, żeby zrobić spody babeczek i większe na misie (u mnie miały około 3 i 7 cm). Mniejsze kółka wkładamy do foremek na babeczki. Na większe nakładamy po łyżce porzeczek i zaginamy brzegi, żeby powstały małe „paczuszki”.

Porzeczkowe misie 8

Porzeczkowe misie 9

Palcami ugniatamy ciasto na spodzie foremek i wkładamy do środka kulki z porzeczkami (gładką stroną do góry).

Porzeczkowe misie 10

Z reszty ciasta kulami małe kulki na uszka i doczepiamy do misi. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni.

Porzeczkowe misie 11

Porzeczkowe misie 12

Porzeczkowe misie 13

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Wasze ulubione:

6 KOMENTARZE

Zobacz też: