Ciastkowe lizaki kurczaki to świąteczny wariant ciastkowych lizaków, które jakiś czas temu pojawiły się już na blogu. Na lizaki nadają się skrawki biszkoptu (np. z mazurka), kilka babeczek czy babka. Ja upiekłam proste babeczki czekoladowe. Do dekoracji można wykorzystać żółty lukier lub pofarbowane na żółto wiórki kokosowe
Babeczki przygotowujemy według przepisu. Kruszymy je na mniejsze kawałki i formujemy kulki mocno ugniatając. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i nie chce się kleić można dodać trochę kremu, np. maślanego lub samego masła. Gotowe kulki wstawiamy do zamrażarki na około 15 minut.
Do woreczka strunowego wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy nieco barwnika spożywczego. Ugniatamy w palcach tak długo, aż cały kokos zabarwi się na żółto.
Małe pianki przecinamy w poprzek tak, żeby otrzymać trójkąciki na skrzydełka.
Kulki nabijamy na patyczki. Przygotowujemy lukier z cukru pudru i wody. Lizaki zamaczamy w lukrze i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Skrzydełka z pianek obtaczamy w kokosie tak samo jak kulki. Dodajemy dzióbki i oczy przyczepiając wszystko lukrem.
Smacznego!
ciastkożercy.pl