Uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci: pączki, kluski na parze czy drożdżowe rogaliki to tylko niektóre z świetnych przekąsek, jakie można z niego zrobić. Jeśli jednak szukacie czegoś, co nie wymaga dużo czasu przy przygotowaniu (jak np. pączki) domowe drożdżówki z kruszonką i nadzieniem z ulubionego dżemu (lub czekolady) to idealny pomysł na podwieczorek/drugie śniadanie.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
3 jajka
50 g drożdży
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
100 ml mleka
dżem jabłkowy i/lub świeże jabłka
Wkruszamy drożdże do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 3 łyżeczki cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W między czasie rozpuszczamy na małym ogniu margarynę, odstawiamy do przestudzenia. Myjemy jabłka.
Przestudzoną margarynę mieszamy z cukrem i jajkami. Mieszamy razem z drożdżami i mąką, wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Czas, kiedy ciasto rośnie możemy wykorzystać na zrobienie kruszonki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. W równych odstępach nakładamy dżem i pocięte na kawałki jabłka. Przykrywamy je drugą warstwą ciasta i odciskamy kółka szklanką. Gotowe drożdżówki przekładamy na blaszkę i posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 15 min w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni.
Smacznego!
ciastkożercy.pl