Dzisiejsze muffinki to kolorowa alternatywa dla babeczek z tęczowym kremem, które możecie znaleźć tu. Tym razem kolorowe jest ciasto i choć ich przygotowanie wymaga więcej czasu niż zrobienie jednobarwnych zwyczajnych babeczek efekt końcowy jest tego warty. Jak wiadomo je się oczami, dobrze więc, żeby nasze wypieki były równie ładne, co smaczne :)
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkladnki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
barwniki spożywcze
Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do 6 małych miseczek, do każdej dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.
Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu.
Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.
Przestudzone babeczki dekorujemy kremem i wisienką.
Smacznego!
ciastkożercy.pl