Ta przekąska może nie jest najszybsza i najprostsza w przygotowaniu, ale mina dzieci, które rozgryzą tęczowego lizaka z pewnością jest warta naszego czasu i wysiłku. Lizaki możemy też zrobić „przy okazji”: jeśli zostanie nam trochę masy podczas robienia tęczowych babeczek na pewno jest to dobry sposób, żeby ją wykorzystać. Do przygotowania tej przekąski wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, ciasto wystarczyło pokolorować barwnikami spożywczymi.
Składniki na babeczki waniliowe
+ polewa czekoladowa i cukrowe koraliki do dekoracji
Babeczki przygotowujemy według przepisu.
Gotową masę przekładamy do 6 małych miseczek, do każdej dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.
Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.
Babeczki (mogą być jeszcze ciepłe) rozkruszamy do 6 miseczek.
Formujemy małe kulki z ciasta mocno ugniatając je w dłoniach.
Rozpuszczamy polewę czekoladową, maczamy w niej czubki patyczków do szaszłyków i wbijamy w kolorowe kulki z ciasta.
Kiedy czekolada wyschnie przyczepiając mocno patyczek, możemy zanurzyć całego lizaka w polewie. Czekamy chwilę, żeby nadmiar czekolady spadł z powrotem do miseczki. Zanim czekolada zupełnie wyschnie przyczepiamy do niej kolorowe cukrowe koraliki.
Gotowe lizaki wbijamy w podstawkę (można wykorzystać do tego wysoką szklankę z solą lub cukrem w środku, lub zrobić samemu „stojaczek” wkładając do kubka pogniecioną folię aluminiową).
Smacznego!
ciastkożercy.pl