Krem śmietankowy to taka ulepszona wersja bitej śmietany, która nie zjedzie z babeczek czy tortu na krótko po nałożeniu dekoracji. Świetnie nada się nie tylko do wyciskania różyczek i ozdób, ale także do przełożenia tortów, ptysiów czy słodkich rolad. Podane proporcję wystarczą na udekorowanie i przełożenie niezbyt wysokiego tortu o średnicy do 20 cm lub dwóch blach babeczek (czyli 24 sztuki). Jeśli potrzebujemy krem tylko na 1 blaszkę babeczek można użyć tylko 1 serka mascarpone (zwykle są pakowane po 250 g) warto wtedy jednak dać przynajmniej 1 łyżeczkę żelatyny, żeby krem był stabilny. Żelatynę można też zastąpić stabilizatorem do bitej śmietany (np. Śmietanfix) lub bitą śmietaną w proszku (proszek, który pozwala na ubicie kremu z mleka).

Krem śmietankowy jest delikatniejszy od kremu budyniowego i bardziej mokry, dlatego może rozpuszczać ozdoby z masy cukrowej. Jeśli chcecie ozdobić nimi swoje wypieki trzeba będzie je wcześniej dobrze wysuszyć, a cały tort/babeczki przechowywać przed podaniem w lodówce. Tak zrobiłam z urodzinowym tortem jednorożcem dla mojej córeczki.

Jeśli chcecie zobaczyć jak pracuje się z nim w praktyce zapraszam do zobaczenia przepisów na bezy (czekoladowe lub z truskawkami), domowe eklerki, czy tortów (np. truskawkowo czekoladowego lub szwarcwaldzkiego).

krem śmietankowy

Składniki:

400 ml śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny

Jak zrobić krem śmietankowy?

Śmietanę wkładamy do zamrażarki na 10 minut przed ubijaniem. Żelatynę zalewamy w miseczce wodą i zostawiamy do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Miseczkę z żelatyną kładziemy na garnku z gotującą się wodą (robimy kąpiel wodną) i mieszamy aż znikną wszystkie grudki, zestawiamy z ognia. Dodajemy łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Śmietankę z żelatyną wlewamy do reszty ubitej śmietany i miksujemy. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Po udekorowaniu kremem ciasto lub babeczki przechowujemy w lodówce.

krem śmietankowy

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)