W ten weekend zebrałam ostatnie już chyba poziomki na ogródku mojej babci. Korzystając z okazji, że z kilku krzaczków miałam całkiem pokaźną miseczkę postanowiłam zrobić baardzo poziomkowe babeczki – z poziomkami w środku, kremem poziomkowym, poziomkową dekoracją, i musem poziomkowym do podania. Wyszły świetnie, więc dla tych z Was którzy mają pod ręką kilka poziomkowych krzaczków – gorąco polecam :)
Składniki na proste babeczki waniliowe
+ garść poziomek
Składniki na krem:
500 g serka mascarpone
0,5 szklanki poziomek
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego (lub aromat waniliowy)
3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie)
Poziomki myjemy w zimnej wodzie i przekładamy na ściereczkę do wyschnięcia.
Babeczki przygotowujemy według przepisu, do dokładnie wymieszanego ciasta dodajemy garść poziomek i mieszamy.
Gotową masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Pieczemy 20-25 minut.
Jeśli ma się dostatecznie dużo czasu (i ochoty) w trakcie pieczenia babeczek można przygotować ozdoby z masy cukrowej – ja zdecydowałam się na małe kwiatki poziomek.
Gotowe babeczki wyciągamy z foremek i odstawiamy do przestudzenia.
Poziomki miksujemy na mus i mieszamy dokładnie z serkiem i cukrem. Można też zostawić je w całości i wymiksować wszystkie składniki mikserem, wtedy w kremie zostaną małe kawałki owoców – wygląda ładnie, ale nie zawsze da się go wycisnąć przez szprycę.
Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na przestudzone babeczki. Dekorujemy świeżymi poziomkami.
Smacznego!
ciastkożercy.pl