Krem kakaowy to właściwie czekoladowa wersja kremu budyniowego, wszystko, co trzeba zrobić, to dodać trochę kakao. Jest bardzo stabilny, sztywny, idealny do dekoracji tortów i babeczek. Dodatkowo jest też po prostu pyszny – aksamitny, delikatny, mocno napowietrzony. Przez to, że wybieracie swój ulubiony budyń (śmietankowy lub waniliowy, firma dowolna) ma lekki posmak, deseru, który lubicie. Można delikatnie zmieniać proporcje masła do budyniu dodając nieco mniej lub więcej masła. Krem z dużą ilością masła jest łatwiejszy do formowania w fantazyjne dekoracje, jest także bardzo trwały – po schłodzeniu masło twardnieje i dodatkowo utrwala wygląd dekoracji na babeczce czy torcie.

Podane proporcje wystarczą na przełożenie i dekorację średnich rozmiarów tortu o średnicy 20-22 cm lub na dekorację (duże rozetki) 2 blaszek babeczek (24 sztuki).

Składniki:

1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1,5 szklanki mleka
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek kakao
2 kostki masła

Krem kakaowy – jak to zrobić?

Budyń na krem trzeba przygotować sobie z wyprzedzeniem, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia wieczorem i na noc włożyć go do lodówki. Rozpuszczamy budyń w połowie szklanki mleka, resztę mleka zagotowujemy. Kiedy zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń i nie przerywamy mieszania, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Ważne, żeby budyń nie miał żadnych grudek. Przelewamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch. Odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło na krem miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem.

Dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli w kremie dalej widać małe grudki budyniu i nie da się ich połączyć mimo miksowania, całość można włożyć na 15 -20 minut do lodówki, kiedy masło lekko stwardnieje będzie dało się ją rozmiksować na idealnie gładki krem.

krem kakaowy

Na koniec dodajemy kakao – najlepiej po trochu, żeby podczas włączania miksera nie mieć całej kuchni w kakao ;) Ilość kakao można modyfikować wg. swojego gustu. Wystarczy spróbować gotowego kremu i sprawdzić, czy jest dla nas wystarczająco czekoladowy.

krem kakaowy

Krem nadaje się idealnie do dekoracji, można wykorzystać go także do przełożenia ciasta. Bardzo dobrze znosi oczekiwanie na gości – gotowy tort czy babeczki mogą stać w temperaturze pokojowej nawet przez kilka godzin i dalej będą pyszne, a dekoracja zostanie taka, jak po przygotowaniu (wyjątkiem są oczywiście 30 stopniowe upały – tego nie wytrzyma żaden krem).

krem kakaowy

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)