Ciasto cytrynowe

spot_img

Pyszne, puszyste, delikatne ciasto cytrynowe z gęstym lukrem nazywało się u mnie w domu cytryniak. To był absolutny hit wszystkich urodzin, a moja mama była niekwestionowanym mistrzem w tej kategorii. Nie znam nikogo, komu nie smakowałby jej cytryniak. W sumie aż sama się dziwię, że tak późno dzielę się z Wami tym przepisem, bo to naprawdę jest coś, czego trzeba skosztować! Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 35×22 cm.

ciasto cytrynowe

Składniki:

250 g mąki
250 g margaryny
250 g cukru (ja dałam nieco mniej ok. 220 g.)
2 duże cytryny (lub 3 mniejsze)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek

+ ok. pół szklanki cukru pudru na lukier

Jak zrobić ciasto cytrynowe?

YouTube player

 

Margarynę i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Rozdzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami, nie powinno w niej być drobinek cukru.

Ubitą pianę odstawiamy na później. W mikserze ucieramy razem margarynę z pozostałym cukrem, dodajemy po jednym żółtka i dalej ucieramy. Dodajemy skórkę otartą z 2 cytryny i sok z 1,5 cytryny (z 2 jeśli cytryny były małe). Na tym etapie masa nie jest jednolita i może być widać małe grudki margaryny, nie należy się tym przejmować.

Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników.

Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek, należy ją delikatnie wmieszać silikonową szpatułką. Ubita piana sprawia, że ciasto jest puszyste i dobrze napowietrzone, dlatego nie należy go na tym etapie zbyt długo mieszać – jedynie do połączenia składników.

Ciasto wylewamy na blaszkę (nie trzeba jej wykładać wcześniej papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 40 -45 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.


Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie lukru. Wyciskamy sok z połówki cytryny i mieszamy z cukrem pudrem. Lukier powinien mieć jednolitą gęstą konsystencję. Po wyciągnięciu z piekarnika warto upewnić się, że ciasto jest upieczone nakłuwając je drewnianym patyczkiem.

Ciasto odstawiamy do przestudzenia, kiedy nie jest już gorące lukrujemy grubą warstwą lukru.

ciasto cytrynowe

ciasto cytrynowe

ciasto cytrynowe

ciasto cytrynowe

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Wasze ulubione:

5 KOMENTARZE

Zobacz też: