Na początku tego roku przywiozłam sobie z wakacji silikonowe foremki do cakepops czyli lizaków z ciasta, od tego czasu leżały zapomniane w jednej z moich kuchennych szafek z różnościami :) Całe szczęście przypomniałam sobie o nich z okazji Halloween, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam straaasznie pyszne oczy z galaretki!
Składniki:
owocowe galaretki (u mnie zielona i niebieska, ale równie dobrze na Halloween nada się czerwona)
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki żelatyny
1,5 łyżki cukru pudru
aromat do ciasta (u mnie pomarańczowy)
dropsy czekoladowe (nie draże jak na zdjęciach! przez draże musiałam robi oczy drugi raz :) )
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody (około 2 łyżek) i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku minutach przekładamy ją do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy jest już zupełnie ciekła, dodajemy łyżkę jogurtu i dokładnie mieszamy, potem dodajemy resztę jogurtu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodajemy cukier puder i ulubiony aromat do ciasta. Zestawiamy z kąpieli wodnej.
Jeśli tak jak ja używacie foremek do cakepops, te z dziurką trzeba będzie zakleić od zewnętrznej strony.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie – ja wykorzystałam po pół opakowania z każdej i rozpuściłam je w mniej więcej 1/3 szklanki gorącej wody.
Do foremek nakładamy po łyżeczce kolorowej galaretki na tęczówki oczu. Kiedy lekko stężeją w środek każdej dajemy czekoladowego dropsa – nie draże jak na zdjęciu! Niestety draże rozpuszczają się pod wpływem wilgoci z galaretki i oczy wyglądają jeszcze bardziej upiornie niż powinny ;)
Kiedy kolorowa galaretka stężeje (trwa to dosłownie parę minut, bo jej warstwa jest bardzo cienka, można włożyć całość do lodówki) nakładamy jogurt. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia. Drugą połowę oczu robimy bez źrenic – z samego jogurtu.
Kiedy galaretki stężeją wyciągamy je delikatnie z formy – jeśli nie będzie się dało tego łatwo zrobić foremki można na moment zanurzyć w gorącej wodzie, uważając przy tym, żeby nie zalać od góry galaretki.
Żeby skleić oczy będziemy potrzebować prostego kleju – niewielką ilość żelatyny rozpuszczamy w 1 łyżeczce ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Dopasowujemy do siebie połówki oczu i sklejamy kejem z żelatyny.
Całość możemy przełożyć do słoika i udekorować dżemem malinowym.
Smacznego!
ciastkożercy.pl