Wiadomo, że soki zrobione w domu są lepsze od większości, które można kupić w sklepie. I zdrowsze. Tak samo w takim zestawieniu wypada lemoniada arbuzowa – dla mnie to idealna propozycja na letni napój, jest orzeźwiający, pyszny i nie trzeba już dodawać żadnego cukru, bo arbuz sam w sobie jest dosyć słodki.
Jeśli szukacie inspiracji na inne letnie lemoniady zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na lemoniadę malinową i lemoniadę ogórkową (tak, tak, dobrze przeczytaliście, z warzyw też da się zrobić lemoniadę :)).
Składniki (na 2 duże kubki ok. 330 ml):
1 szklanka wody (może być gazowana)
arbuz
2 cytryny
świeża mięta
lód
Lemoniada arbuzowa – jak to zrobić?
Myjemy cytryny, przekrawamy na pół, wyciskamy sok z 3 połówek, ostatnią, czwartą, kroimy na cienkie cząstki. Arbuza kroimy na cząstki.
Wyciskamy sok z arbuza w sokowniku (potrzebne będzie około 1,5 szklanki). Jeśli nie mamy sokownika arbuza można też zmiksować, warto pamiętać, żeby wcześniej wyciągnąć z niego pestki. Zmiksowany arbuz wykorzystać w całości razem z miąższem, lemoniada będzie wtedy nieco gęstsza, lub przelać przez sitko.
Lód kruszymy na drobne kawałki.
Do szklanki lub słoika wkładamy świeże gałązki mięty i cienkie plasterki cytryny, zasypujemy lodem.
Wlewamy sok z cytryny i arbuza, uzupełniamy wodą.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)