Mimo że oryginalną lemoniadę robi się z cytryn, orzeźwiające pyszne letnie napoje można zrobić z niemal każdego owocu. A nawet warzywa :) Dziś zatem lemoniada ogórkowa.
Jeśli szukacie pomysłu na inne pyszne orzeźwiające napoje, tym razem już w wersji bardziej klasycznej – z owoców, zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na lemoniadę arbuzową i lemoniadę malinową.
Składniki (na dzbanek około 1,5 litra):
1 litr wody (może być gazowana)
2 cytryny
1 limonka
2 ogórki
2 łyżki brązowego cukru
świeża bazylia
lód
Lemoniada ogórkowa – jak to zrobić?
Wyciskamy sok z cytryn i limonki zostawiając kilka cząstek do dekoracji.
Do dzbanka wkładamy świeżą bazylię, brązowy cukier i nieco soku z cytryny. Całość ugniatamy drewnianą łyżką (lub innym drewnianym przyrządem kuchennym :) ) – listki bazylii muszą puścić sok, a cukier ma rozpuścić się w soku z cytryny.
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wyciskamy sok w sokowniku. Jeśli nie mamy sokownika można też je zmiksować i wykorzystać w całości (lemoniada będzie wtedy nieco gęstsza), lub przelać przez sitko.
Do dzbanka wsypujemy pokruszony lód, wlewamy resztę soku z cytryny i sok z ogórka. Uzupełniamy wodą. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)