Drożdżowe ślimaczki z Nutellą

spot_img

Przy okazji przepisu na ślimaczki z Nutellą zdradzę Wam co zrobić, żeby drożdżowe ciasto zawsze wychodziło fantastycznie: trzeba się nim nie przejmować :) Czyli dać mu mnóstwo czasu na wyrośnięcie robiąc w tym czasie rzeczy przyjemne lub pożyteczne. Drożdże powinny wyrosnąć kilka razy: najpierw same w misce z mlekiem i cukrem, potem kiedy ciasto jest wyrobione, na końcu, kiedy leży już na blaszce i czeka na włożenie do piekarnika.

Składniki:

2,5 szklanki mąki
50 g drożdży
50 ml mleka
0,5 szklanki cukru
2 jajka
0,5 kostki masła

+Nutella (lub inny czekoladowy krem)

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia.

drożdżowe ślimaczki z Nutellą1

drożdżowe ślimaczki z Nutellą2

Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.

drożdżowe ślimaczki z Nutellą3

Jajka ucieramy z cukrem.

drożdżowe ślimaczki z Nutellą4

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto.

drożdżowe ślimaczki z Nutellą5

Ciasto odkładamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy.

drożdżowe ślimaczki z Nutellą6

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół i dzielimy na 12 kawałków.

drożdżowe ślimaczki z Nutellą8

Każdy kawałek rozwałkowujemy na stole i smarujemy cienką warstwą Nutelli zostawiając wolne brzegi.

drożdżowe ślimaczki z Nutellą9

drożdżowe ślimaczki z Nutellą10

Kawałek ciasta składamy na pół, tniemy na trzy paski i zwijamy w ślimaczki. Gotowe ślimaczki wkładamy do papierowej papilotki na muffinki (można też piec je bez, ale w papilotce łatwiej włożyć ciasto do blaszki) i wkładamy do blaszki na babeczki.

drożdżowe ślimaczki z Nutellą11

drożdżowe ślimaczki z Nutellą12

Jeśli mamy na tyle czasu zawinięte ślimaczki odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około 20 minut, aż będą rumiane.

drożdżowe ślimaczki z Nutellą13

drożdżowe ślimaczki z Nutellą14

drożdżowe ślimaczki z Nutellą15

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Wasze ulubione:

3 KOMENTARZE

Zobacz też: