Kto się ze mną zgadza, że im więcej nadzienia tym lepiej? Dżemu w pączkach, farszu w uszkach i maku w makowcu! Ta tarta makowa zdecydowanie należy do tej kategorii. Piekłam ją w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Spokojnie możecie przygotować ją kilka dni przed świętami, powinna być jednak przykryta, żeby masa makowa nie straciła swojej wilgoci a ciasteczka z góry nie wyschły.
Jeśli wypieków z makiem nie może zabraknąć na Waszym świątecznym stole, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na roladę makową, babeczki z makiem i makówki. Wszystkie świąteczne wypieki, te bardziej tradycyjne i te mniej, znajdziecie w kategorii Boże Narodzenie.
Tarta makowa czego potrzebujemy?
Składniki na spód:
2,5 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 całe jajko i 2 żółtka
100 g masła
2 łyżki gęstej śmietany
Składniki na masę makową:
300 g mielonego maku
40 g orzechów włoskich
40 g rodzynek
20 g płatków migdałowych
2 białka
30 g roztopionego masła
3-4 łyżki miodu
1 jabłko
1 pomarańcza
+ cukier puder i sok z pomarańczy na lukier
Tarta makowa – jak to zrobić?
Jestem ciekawa czy tarta makowa zastąpi bardziej tradycyjne wypieki w Waszym świątecznym repertuarze :) Jej przygotowanie jest naprawdę proste! Suche składniki na spód zagniatamy z miękkim masłem. Powinniśmy otrzymać coś w rodzaju sypkiej kruszonki.
Oddzielamy białka od żółtek. 2 żółtka i 1 całe jajko dodajemy do sypkich składników na spód. Pozostałe białka będą potrzebne do masy makowej. Do ciasta dodajemy też 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej plastelinę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy nieco śmietany, jeśli zbyt klejąca – trochę mąki.
Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów, podsypujemy w razie potrzeby odrobiną mąki.
Wykładamy spód tarty i brzeg. Resztę ciasta zostawiamy na dekorację. Na czas, kiedy będziemy przygotowywać nadzienie do tarty makowej, spód wkładamy do schłodzenia do lodówki.
Tarta makowa – nadzienie
Zmielony mak zalewamy wrzącą wodą. Kiedy nie jest już gorący odciskamy przez gazę.
Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, masło roztapiamy, pomarańczę ocieramy ze skórki i wyciskamy sok z połowy. Do nadzienia możemy dodać również domową skórkę pomarańczową.
Jabłko ścieramy na tarce. Do masy makowej dodajemy wszystkie składniki: bakalie, skórkę pomarańczową, roztopione masło, jabłko, miód, sok z połówki pomarańczy. Mieszamy do połączenia.
Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy makowej.
Mieszamy delikatnie pianę z białek i mak. Wykładamy na przygotowany wcześniej spód.
Z pozostałego ciasta robimy dekorację. Całość pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Po wyciągnięciu z pieca tarta makowa już prezentuje się pięknie, ale możemy udekorować ją jeszcze prostym lukrem z cukru pudru i soku z pomarańczy.
Odstawiamy na kratkę do przestudzenia. Jeśli planujecie przewozić tartę makową, najlepiej ułożyć ją na podkładzie cukierniczym i spakować do odpowiedniego opakowania. Gdybyście natomiast szukali patery do wyeksponowania ciasta, znajdziecie je w moim Sklepie Ciastkożercy o tutaj. Ciasto do czasu podania przechowujemy w temperaturze pokojowej przykrytą folią.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)
Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)
Tutaj znajdziesz przepisy na popularne babeczki.


A tutaj krem do dekoracji :)

Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy.