Drożdżowe ze śliwkami

spot_img

Mój ranking na ulubione ciasto jest bardzo zmienny – kiedy próbuję nowych przepisów często myślę, sobie, że tak, właśnie to jest najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam, po czym szybko detronizuje je jakiś następny smakołyk. Nie jestem tutaj stała w uczuciach ;) Ale mam ciasta, do których wracam od lat i które chyba nigdy mi się nie znudzą  i do takich pozycji zdecydowanie zalicza się drożdżowe! W każdej konfiguracji, ze świeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki czy placek. No uwielbiam po prostu :) Dziś drożdżowe ze śliwkami.

Jeśli drożdżowe to tak jak dla mnie, Wasze ulubione ciasto, zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na na tradycyjny drożdżowy placek z jagodami, drożdżowych babeczek np. z rabarbarem lub z czekoladą lub ciasta drożdżowego w wersji czeko (takie cuda!).

drożdżowe ze śliwkami

Składniki na ciasto:

3,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki mleka
3 jajka
100 g drożdży
150 g masła

Składniki na kruszonkę:

50 g masła
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
4 łyżki cukru

+ ok. 500 g śliwek

Jak zrobić drożdżowe ze śliwkami?

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstwiamy do ostudzenia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem.

drożdżowe ze śliwkami 2

drożdżowe ze śliwkami 3

Łączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy rękami lub wyrabiamy w mikserze do uzyskania jednolitej konsystencji.

drożdżowe ze śliwkami 4

drożdżowe ze śliwkami 5

drożdżowe ze śliwkami 6

Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut i podwoić swoją objętość.

drożdżowe ze śliwkami 7

W tym czasie możemy przygotować kruszonkę: zagniatamy razem wszystkie składniki, masło powinno być w temperaturze pokojowej.

drożdżowe ze śliwkami 8

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

drożdżowe ze śliwkami 9

Posypujemy pokrojonymi na kawałki śliwkami i kruszonką. Odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

drożdżowe ze śliwkami 10

drożdżowe ze śliwkami 11

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok 40-50 minut.

drożdżowe ze śliwkami

drożdżowe ze śliwkami

drożdżowe ze śliwkami

drożdżowe ze śliwkami

drożdżowe ze śliwkami

drożdżowe ze śliwkami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Wasze ulubione:

1 KOMENTARZ

Zobacz też: