Czy słysząc, że ktoś będzie piec drożdżowy placek z jeżynami wpadlibyście na pomysł, że drożdżowe można zrobić w wersji czekoladowej? Uwielbiam czekoladowe drożdżowe! Szkoda, że tak rzadko się je piecze. Gdybyście chcieli je wypróbować jeszcze w innej formie polecam Wam zajrzeć do wpisu z przepisem na drożdżowe rogale z czekoladą i orzechami – pycha!
W ogródku mojej mamy rośnie ogromny krzew jeżyn, który aż ugina się pod ciężarem dojrzałych owoców. Aż żal byłoby je tam zostawić. Postanowiłam wykorzystać je do drożdżowego ciasta z kruszonką, dziś właśnie w wersji czekoladowej. Jeśli Wam też upały dają się we znaki, spokojnie możecie upiec ciasto wieczorem – następnego dnia będzie tak samo smaczne!
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
1 szklanka mleka
1 kostka masła (lub 200 g margaryny)
100 g drożdży
2 jajka
0,5 szklanki jeżyn
Składniki na kruszonkę
Jak zrobić drożdżowy placek z jeżynami?
W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Jeżyny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Mieszamy mąkę z kakao, dodajemy wyrośnięte drożdże, ostudzone masło i cukier z jajkami. Mieszamy dokładnie i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Całość odkładamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W czasie, kiedy ciasto rośnie, możemy przygotować kruszonkę. Zagniatamy razem wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.
Na wyrośnięte ciasto nakładamy kruszonkę i jeżyny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około 20 – 25 minut.
Przed wyciągnięciem z pieca możemy upewnić się czy ciasto na pewno jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)