Jeśli tak jak ja myślicie już powoli o świątecznych wypiekach, mam dla Was kolejną pyszną propozycję – drożdżowe babeczki z makiem i bakaliami :) Dziś w wersji dla zapracowanych, bo korzystam z gotowej masy makowej (sprzedawana w sklepach na działach z artykułami do pieczenia w dużych puszkach). Jeśli jednak macie czas samemu mielić mak i dodać ulubione bakalie to napewno też będzie pysznie! Gotowe babeczki możecie polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło mi 12 dosyć dużych babeczek – bułeczek
Jeśli wypieków z makiem nie może zabraknąć na Waszym świątecznym stole, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na roladę makową, tartę makową i makówki.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
50 g drożdży
0,5 szklanki cukru
50 ml mleka
2 jajka
0,5 kostki margaryny
+500 g masy makowej
Babeczki z makiem – jak to zrobić?
W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.
Jajka ucieramy z cukrem.
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, formujemy wałek i tniemy nożem na 12 równych kawałków.
Każdy kawałek rozgniatamy (lub rozwałkowujemy) i nakładamy na środek łyżkę masy makowej. Sklejamy brzegi tworząc coś w rodzaju woreczka.
Uformowany woreczek przekładamy do blaszki na muffinki, pamiętając, żeby łączenie znalazło się na spodzie. Blachę można wyłożyć wcześniej papierkami do pieczenia, dzięki temu łatwiej będzie nam z niej wyciągnąć gotowe babeczki.
Uformowane babeczki odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około 20 minut, aż będą rumiane.
Gotowe babeczki możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować gęstym lukrem (mój zrobiłam z odrobiny mleka i cukru pudru).
ciastkożercy.pl