W okresie przedświątecznym w kuchni przyda się każda pomoc – pierniki, makowiec, sernik i całe mnóstwo innych pyszności nie przygotują się same. A może tak ;) Właśnie ze względu na pracowity okres tak bardzo ucieszyłam się z możliwości przetestowania robota kuchennego firmy Kohersen. Można ugotować w nim zupy, przygotować dania na parze, zrobić domowe lody i sorbety, ciąć, szatkować, smażyć, mielić i oczywiście wyrabiać ciasta. Nie byłabym sobą, gdybym testowania nie zaczęła od tego ostatniego ;) Dziś mam dla Was przepis z książki kucharskiej dołączanej do robota Kohersen – puszyste maślane bułeczki drożdżowe. Postawiłam zrobić je w wersji świątecznej z masą serową, skórką pomarańczową, wanillią i orzechami laskowymi, zapraszam zatem na Babeczki drożdżowe z serem.
Dodatkowo wraz z firmą Kohersen przygotowaliśmy dla Was świąteczny konkurs, w którym możecie wygrać własnego robota kuchennego i wiele innych nagród – szczegóły już jutro na blogu i naszym Facebooku :)
Składniki na babeczki:
250 g ciepłego mleka
2 żółtka
50 g drożdży
100 g cukru
70 g roztopionego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
500 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
Składniki na masę serową:
500 g sera na sernik
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki domowej skórki pomarańczowej
1 laska wanilii
50 g orzechów laskowych
1 opakowanie budyniu waniliowego
Babeczki drożdżowe z serem – jak to zrobić?
Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia, oddzielamy żółtka od białek (białka przydadzą się np. na beziki lub pavlovę).
Cukier wsypujemy do naczynia miksującego (wbudowana waga pokaże nam, czy mamy już 100 g) i mielimy na cukier puder – 1 przycisk i 15 sekund pracy robota.
Dodajemy mleko, żółtka, drożdże, cukier waniliowy, mąkę i sól i ustawiamy funkcję wyrabiania ciasta. Po 3 minutach dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez następne 30 sekund.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przez ok. 40 minut powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie możemy przygotować masę serową. Przekrawamy na pół laskę wanilii i wyskrobujemy z niej ziarenka, orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
Do masy serowej dodajemy cukier, skórkę pomarańczową, orzechy, ziarenka wanilii, budyń w proszku i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, nakładamy masę serową i zwijamy w roladę.
Roladę tniemy na kawałki: 12 jeśli macie wysokie foremki, 14 jeśli nieco mniejsze.
Ciasto przekładamy do foremek – ja wykorzystałam sztywne papierowe, dobrze spisze się też blaszka na muffinki, ale trzeba ją wysmarować masłem lub wyłożyć papierowymi papilotkami. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez ok. 25-30 minut. Kiedy zrobią się rumiane na górze, to znak, że trzeba je wyciągać.
Po wyciągnięciu z piekarnika babeczki odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy – powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu.
Przestudzone babeczki drożdżowe z serem lukrujemy lukrem.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)