Tort szachownica

Marzyłam, żeby zrobić tort z szachownicą od kiedy tylko go zobaczyłam. Miałam jednak pewne opory, bo po pierwsze, torty nie są moją mocną stroną (robię je dość rzadko, tylko na specjalne okazje), a po drugie czasem pomysł wydaje się świetny, ale po zrobieniu okazuje się, że nasze dzieło jest niestety dalekie od ideału. W każdym razie zdecydowałam się w końcu, bo mój tata miał urodziny – więc okazja była jak najbardziej wyjątkowa.

Spody na tort zrobiłam z ciasta jogurtowego – jest trochę bardziej zbite i twardsze niż biszkopt, dlatego dobrze nadaje się na wysokie torty. Dolna warstwa biszkoptu w wielopiętrowych tortach może się trochę za bardzo zgnieść pod wpływem ciężaru kremu i pozostałych warstw, dlatego lepiej zostawić go sobie na niskie torty.

Składniki na ciasto jogurtowe

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
250 g jogurtu naturalnego
0,5 szklanki oleju
2 łyżki kakao

1 pomarańcza

Składniki na krem budyniowy

+czekoladowe cukiereczki do dekoracji (opcjonalnie)

Krem przygotowujemy według przepisu.

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki na ciasto oprócz kakao.

Tort szachownica 17

Blaszki (moja ma średnicę 15 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Tort szachownica 16

Tort szachownica 15

Do suchych składników dodajemy jajka, olej, jogurt i mieszamy do połączenia składników.

Tort szachownica 14

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Potrzebujemy upiec cztery spody, ja piekłam wszystkie osobno – po dwa naraz w dwóch blaszkach. Piekąc osobno w temperaturze 180 stopni spody potrzebowały około 20-25 minut. Jeśli pieczemy dwa spody naraz (do przekrojenia), pieczemy aż do suchego patyczka – tak żeby po ukłuciu nie było na nim surowego ciasta.

Tort szachownica 13

Po upieczeniu spody wyrównujemy, żeby były mniej więcej tej samej wysokości. Wyciskamy sok z połówki pomarańczy na poncz do ciasta.

Tort szachownica 12

W każdym spodzie wycinamy dwa kółka.

Tort szachownica 11

Tort szachownica 10

Krem możemy nakładać tradycyjnie nożem lub szpatułką. Można też nałożyć go workiem cukierniczym z płaską tylką – lubię ten sposób, ponieważ dzięki temu kruszki z ciasta nie mieszają się do kremu.

Tort szachownica 9

Krążki ze spodów układamy na przemian, jak na zdjęciu. Po ułożeniu ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy.

Tort szachownica 8

Nakładamy krem szprycą i wyrównujemy nożem lub szpatułką. Powtarzamy czynność z resztą spodów. Ważne, żeby ciasto leżało na kawałku papieru do pieczenia, żeby łatwo było je później przenieść.

Tort szachownica 7

Tort szachownica 6

Wyrównujemy brzegi i wierzch tortu.

Tort szachownica 5

Ciasto przekładamy na blaszkę i obsypujemy brzegi czekoladowymi cukiereczkami.

Tort szachownica 4

Tort szachownica 3

Tort szachownica 2

Tort szachownica

Smacznego!

ciastkożercy.pl