Kolejny walentynkowy przepis, który mam Wam do pokazania to kruche ciasteczka z niespodzianką (ciasteczka piñata). Do ich przygotowania oprócz kruchych ciasteczek będą potrzebne malutkie cukiereczki (mini Lentilki, cukrowe drażetki, perełki do dekoracji), mnie udało się znaleźć mini cukiereczki w kształcie serduszek. Zamknięte w słoiku gotowe ciasteczka można przechowywać nawet do kilku tygodni, są więc świetnym pomysłem na prezent, bo można przygotować i zapakować je wcześniej :)
Składniki na ciasteczka:
250 g mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
100 g masła
aromat waniliowy
2 jajka
Składniki na lukier:
1 białko
3/4 szklanki cukru pudru
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W 1/3 ciasteczek wycinamy w środku małe kółeczka. Na każde gotowe ciastko będą potrzebne 2 pełne ciastka i 1 z dziurką.
Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy lukier miksując ze sobą białko i cukier puder.
Kiedy ciasteczka nie są już gorące możemy zacząć dekorowanie :) Lukier przekładamy do małego woreczka i sklejamy nim ciastka.
Do dziurki w drugim ciastku wsypujemy cukiereczki.
Dekorujemy dowolnie ciasteczka, które będą na samej górze i przyklejamy lukrem.
Smacznego!
ciastkożercy.pl