Przepis na ciasto marchewkowe dostałam jakiś czas temu od mojej mamy, korzystając z wolnego przedpołudnia postanowiłam go dzisiaj wypróbować. Nie zawiodłam się. Jest idealnie wilgotne, z chrupiącą skórką i co ważniejsze daje miłe poczucie rozgrzeszenia mimo jedzenia słodyczy: bo przecież marchewka to warzywo – warzywa są zdrowe ;) Może właśnie na to ciasto zdecydujecie się na Święta? Jeśli nie wyobrażacie sobie ciasta marchewkowego bez warstwy kremu, bardzo dobrze będzie pasował tutaj krem z twarożku. Możecie też posypać je po prostu cukrem pudrem. Ja zdecydowałam się na ozdoby z masy cukrowej. Ciasto piekłam w niedużej tortownicy o średnicy 18 cm, jeśli marzy Wam się duża blacha, składniki trzeba pomnożyć razy 2.

Ciasto marchewkowe możecie upiec także w formie małych babeczek – dokładny przepis znajdziecie w tym wpisie.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

1 szklanka mąki
2 jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki orzechów/migdałów/rodzynek
2 szklanki startej marchewki

Składniki na domową masę cukrową

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Cukier, jajka i olej ucieramy w misce. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i startą marchewkę.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Ciasto pieczemy około 50 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy na pewno jest jest upieczone drewnianym patyczkiem – nie powinno być na nim surowego ciasta.

Ciasto marchewkowe

Gotowe ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub z kremem z twarożku. Ja udekorowałam swoje marchewkami z masy cukrowej. Można ją także przygotować samemu. Domowa masa cukrowa jest nieco mniej elastyczna niż kupna i dosyć szybko wysycha, podczas formowania ozdób można sobie pomóc zwilżając pace wodą. Liście marchewek będą lepiej się trzymać jeśli wcześniej w cukrowych marchewkach zrobimy wykałaczką małe dziurki, do których można je włożyć.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Upieczone ciasto można wyciągnąć z formy i ostudzić na kratce.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)