Jako że na początku maja czeka mnie kolejne urodzinowe przyjęcie – tym razem mojego syna 2 latka, testuję ciasta, które nadawałyby się na spód tortu zamiast biszkoptu. Chciałabym, żeby tort urodzinowy cieszył nawet po rozkrojeniu :) i tutaj idealnie pasuje mi ciasto zebra! Samo w sobie przypomina nieco ciasto na babkę, dla mnie zdecydowanie potrzebuje dodatku. Jeśli nie kremu do tortu, to chociaż dobrego dżemu do przełożenia :) Piekłam je w dużej foremce o średnicy 26 cm.
Urodzinowy tort Lucjanka możecie zobaczyć na moim Facebooku nie załapał się niestety na zdjęcia na bloga – może kiedyś to nadrobię i tort miś mimo wszystko się tutaj pojawi :) Tymczasem możecie zerknąć na inne urodzinowe słodkości, które przygotowałam na przyjęcie: czekoladowe minibezy z kremem i borówkami i ciasto bez pieczenia 3 bit na herbatnikach.
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki pszennej +2 łyżki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka oleju
1 szklanka wody gazowanej (w niektórych przepisach znalazłam tutaj orężadę, ale dla mnie ciasto wychodzi wtedy za słodkie)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
aromat waniliowy
Ciasto zebra – jak to zrobić?
Jajka ubijamy na pianę z dodatkiem cukru. Można je rozdzielić na białka i żółtka, wtedy szybciej uzyskamy sztywną pianę (to dobre rozwiązanie jeśl nie macie stojącego miksera).
Mieszamy razem mąkę pszenną (oprócz 2 dodatkowych łyżek), mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiewamy i odstawiamy.
Do ubitej piany dodajemy wodę, olej i aromat waniliowy.
Do mokrych składników dodajemy partiami przesiane suche składniki. Mieszamy delikatnie szpatułką.
Wymieszaną masę dzielimy na 2 połowy. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, do drugiej kakao. Mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nakładamy do blaszki na zmianę ciemną i jasną masę. Im więcej ciasta wkładamy na jedną warstwę tym szersze będą pasy zebry. Ja układałam po ok. 2 duże łyżki.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 170 stopni przez ok. godzinę.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)