Jagodzianki

spot_img

Może narażę się trochę miłośnikom truskawek, ale z sezonowych owoców to jagody są moimi ulubionymi. Dlatego dzisiaj przepis na domowe jagodzianki – najlepsze jeszcze cieple, prosto z pieca. I tak, jem ciepłe ciasto drożdżowe i nie, nigdy jeszcze nie bolał mnie od tego brzuch :)

Jeśli, tak jak ja, uwielbiacie jagody mam dla Was garść jagodowych inspiracji. Mój hit to sernik z jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe babeczki, muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do babeczek z jagodami, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodamipierogi na obiad.

Jak zrobić jagodzianki?

YouTube player

jagodzianki 14

Składniki na jagodzianki:

2,5 szklanki mąki
50 g drożdży
50 ml mleka
0,5 szklanki cukru
2 jajka
0,5 kostki masła (100 g)

+ jagody, cukier puder i mleko na lukier

Jak zrobić jagodzianki?

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ja tym razem wykorzystałam do tego mikser, ale spokojnie można wyrobić je też rękami.

jagodzianki 1

jagodzianki 2

jagodzianki 3

Wyrobione ciasto na jagodzianki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez około 40 minut do godziny powinno podwoić swoją objętość.

jagodzianki 4

Wyrośnięte ciasto formujemy w wałek i tniemy na równe kawałki – mnie wyszło 8.

jagodzianki 5

jagodzianki 6

W palcach formujemy placek, w środek nakładamy dwie łyżki jagód (umyte i osuszone) i jeśli jagody nie są zbyt słodkie – pół łyżeczki cukru. Zgniatamy brzegi i formujemy kulkę.  Dla ułatwienia placuszek ciasta możemy przełożyć do małej miseczki i w tak powstałe zagłębienie wsypać jagody z cukrem. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do spodu. Blaszkę z bułeczkami odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

jagodzianki 7

jagodzianki 8

Czas, kiedy jagodzianki są w piecu, możemy wykorzystać na zrobienie lukru. Cukier puder mieszamy z odrobiną mleka – lukier powinien mieć konsystencję gęstej pasty.

jagodzianki 9

Żeby jagodzianki były idealnie chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku warto wyciągnąć je z blaszki i studzić na kratce. Dzięki temu nie zaparują i nie zrobią się wilgotne. Wypieki studzą się lepiej na kratce, ponieważ mają dostęp od spodu do świeżego powietrza.

jagodzianki 10

Gotowe jagodzianki dekorujemy prostym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub samym cukrem pudrem.

jagodzianki 11

jagodzianki 12

jagodzianki 13

jagodzianki 15

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)

Ciastkożercy YouTube

Tutaj znajdziesz przepisy proste babeczki.

YouTube player
YouTube player

Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy. 

Sklep Ciastkożercy dekoracje i akcesoria cukiernicze

Wasze ulubione:

3 KOMENTARZE

Zobacz też: