Proste muffinki jagodowe

spot_img

Proste babeczki z jagodami pojawiły się już kiedyś na ciastkożercach, można zobaczyć je w tym wpisie. Dzisiejsze muffinki jagodowe postanowiłam zrobić dodatkowo z kremem i choć zwykle babeczki z kremem wymagają więcej pracy niż te, które są gotowe od razu po wyciągnięciu z pieca, efekt końcowy jest tego warty! Krem zrobiłam na bazie domowego budyniu z jagód połączonego z miękkim masłem – nie tylko ładnie wygląda, ale też rewelacyjnie smakuje!

Jeśli, tak jak ja, uwielbiacie jagody mam dla Was garść jagodowych inspiracji. Mój hit to sernik z jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe jagodzianki, puszyste drożdżowe ciasto z jagodamipierogi na obiad.

Proste muffinki jagodowe 14

Składniki na babeczki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkladnki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka

+0,5 szklanki jagód

Składniki na krem:

0,5 szklanki jagód
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 kostki masła
1 łyżka cukru pudru

Jak zrobić muffinki jagodowe?

Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia (tak jak np. w tym wpisie).

Proste muffinki jagodowe 1

Proste muffinki jagodowe 2

Proste muffinki jagodowe 3

Umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody dodajmy do wymieszanego ciasta i krótko mieszamy (jeśli jagody są bardzo dojrzałe lub przesadzimy z mieszaniem babeczki zabarwią się na fioletowo).

Proste muffinki jagodowe 4

Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Babeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Proste muffinki jagodowe 5

Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Masło wyciągamy z lodówki, żeby nieco zmiękło, można pokroić je na mniejsze kawałki.

Proste muffinki jagodowe 6

Jagody miksujemy w blenderze i gotujemy na małym ogniu. W mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Kiedy mus jagodowy zacznie się gotować wlewamy do niego mleko z mąką i energicznie mieszamy, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Zestawiamy z ognia, przelewamy do szklanej miski i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy masa nie jest już gorąca można ją wstawić do lodówki. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, kiedy mus jagodowy jest już całkiem zimny dodajemy go po łyżce do masła i dokładnie miksujemy.

Proste muffinki jagodowe 7

Proste muffinki jagodowe 8

Upieczone babeczki odstawiamy do ostudzenia, nie wolno nakładać na nie kremu jeśli nie będą zupełnie zimne.

Proste muffinki jagodowe 9

Proste muffinki jagodowe 10

Do zrobienia różyczek, które widać na zdjęciu użyłam tylki w kształcie dużej zamkniętej gwiazdki, wyciskanie kremu zaczynamy od środka babeczki, okrężnymi ruchami w kierunku brzegów.

Proste muffinki jagodowe 11

Proste muffinki jagodowe 12

Proste muffinki jagodowe 13

Proste muffinki jagodowe 14

Proste muffinki jagodowe 17

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Wasze ulubione:

23 KOMENTARZE

Zobacz też: