Proste babeczki z jagodami pojawiły się już kiedyś na ciastkożercach, można zobaczyć je w tym wpisie. Dzisiejsze muffinki jagodowe postanowiłam zrobić dodatkowo z kremem i choć zwykle babeczki z kremem wymagają więcej pracy niż te, które są gotowe od razu po wyciągnięciu z pieca, efekt końcowy jest tego warty! Krem zrobiłam na bazie domowego budyniu z jagód połączonego z miękkim masłem – nie tylko ładnie wygląda, ale też rewelacyjnie smakuje!
Jeśli, tak jak ja, uwielbiacie jagody mam dla Was garść jagodowych inspiracji. Mój hit to sernik z jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe jagodzianki, puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad.
Składniki na babeczki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkladnki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
+0,5 szklanki jagód
Składniki na krem:
0,5 szklanki jagód
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 kostki masła
1 łyżka cukru pudru
Jak zrobić muffinki jagodowe?
Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia (tak jak np. w tym wpisie).
Umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody dodajmy do wymieszanego ciasta i krótko mieszamy (jeśli jagody są bardzo dojrzałe lub przesadzimy z mieszaniem babeczki zabarwią się na fioletowo).
Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Babeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Masło wyciągamy z lodówki, żeby nieco zmiękło, można pokroić je na mniejsze kawałki.
Jagody miksujemy w blenderze i gotujemy na małym ogniu. W mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Kiedy mus jagodowy zacznie się gotować wlewamy do niego mleko z mąką i energicznie mieszamy, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Zestawiamy z ognia, przelewamy do szklanej miski i odstawiamy do ostudzenia. Kiedy masa nie jest już gorąca można ją wstawić do lodówki. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, kiedy mus jagodowy jest już całkiem zimny dodajemy go po łyżce do masła i dokładnie miksujemy.
Upieczone babeczki odstawiamy do ostudzenia, nie wolno nakładać na nie kremu jeśli nie będą zupełnie zimne.
Do zrobienia różyczek, które widać na zdjęciu użyłam tylki w kształcie dużej zamkniętej gwiazdki, wyciskanie kremu zaczynamy od środka babeczki, okrężnymi ruchami w kierunku brzegów.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)