Proste pierogi z jagodami

Długo szukałam idealnego ciasta na pierogi – w moim pierwszym przepisie mąkę trzeba było zalać wrzątkiem, jak zwykle więc przez brak cierpliwości kończyłam z poparzonymi rękami (bo komu chciałoby się tyle czekać, aż wszystko przestygnie przed wyrabianiem?) bywało też, że ciasto wychodziło gładkie i elastyczne, ale całkowicie nierozwałkowywalne – po zrobieniu jednej porcji pierogów wyraźnie czuło się jak od wałkowania rośnie biceps.  Całe szczęście okazało się, że najprostsze rozwiązania bywają najlepsze. I takie jest dzisiejsze ciasto na pierogi. Na obiad zatem proste pierogi z jagodami!

Jeśli, tak jak ja, uwielbiacie jagody mam dla Was garść jagodowych inspiracji. Mój hit to sernik z jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe jagodzianki, muffinki z kremem jagdodowym , proste babeczki z jagodami, które zrobicie dosłownie w 10 minut i puszyste drożdżowe ciasto z jagodami.

Proste pierogi z jagodami 10

Składniki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki ciepłej wody
sól

+jagody, cukier, jogurt naturalny lub śmietana

Jak zrobić proste pierogi z jagodami?

Do mąki wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto można od razu wałkować, ale nauczyłam się z czasem, że jeśli damy mu chwilę poleżeć, będzie jeszcze lepsze, bardziej elastyczne i łatwiejsze do rozwałkowania.

Proste pierogi z jagodami 1

Część ciasta rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Resztę, której nie używamy przykrywamy ściereczką.

Proste pierogi z jagodami 2

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka szklanką lub kieliszkiem.

Proste pierogi z jagodami 3

Proste pierogi z jagodami 5

Na każde kółko nakładamy łyżeczkę jagód i sypiemy nieco cukru. Zagniatamy brzegi pierogów.

Proste pierogi z jagodami 4

Pierogi układamy na talerzu lub blacie posypanym obficie mąką. Nieugotowane, posypane mąką pierogi można zrobić sobie na zapas i zamrozić. Kto nie ucieszyłby się z takiego pysznego letniego obiadu w środku zimy?

W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy pierogi, kiedy woda będzie się gotować. Pierogi można wyciągać, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Proste pierogi z jagodami 6

Gotowe pierogi podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym posypane cukrem. Można też wcześniej polać je odrobiną roztopionego masła.

Proste pierogi z jagodami 7

Proste pierogi z jagodami 9

Proste pierogi z jagodami 10

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)