Słodkie walentynkowe biedronki to następny pomysł na miły prezent. Możecie wykorzystać dowolny przepis na babeczki. Ja upiekłam proste babeczki czekoladowe. Do zrobienia dekoracji potrzebna będzie masa cukrowa: czerwona, czarna i biała. Kilka nitek makaronu ryżowego (na czółki) i odpowiednie foremki. Okrągłe i karbowane foremki łatwo można zastąpić kieliszkiem czy blaszanką formą na babeczkę. Jeśli nie macie małych wykrawaczek serduszek, odpowiednie kształty można wyciąć z masy czystymi nożyczkami.
Przestudzone babeczki pokrywamy czarną masą cukrową. Po małe przypomnienie jak to zrobić, można zajrzeć tu.
Z czerwonej masy cukrowej wycinamy karbowaną foremką skrzydła, kieliszkiem odcinamy kawałek masy, żeby zrobić miejsce na głowę biedronki.
Za pomocą wykrawaczek wycinamy z masy czarne serduszka-kropki.
Odcinamy odpowiedniej długości dwie nitki makaronu ryżowego. Z jednej strony nabijamy czerwone serduszka z masy cukrowej. Wbijamy czułki w głowę biedronki. Z białej i czarnej masy cukrowej formujemy oczy biedronki. Małym nożykiem lub za pomocą narzędzi do modelowania masy robimy uśmiech.
Miłej zabawy i smacznego!
ciastkozercy.pl