Ciasto z borówkami

Moje ulubione ciasta to te, które nie mogą się nie udać, w których składniki wystarczy wymieszać łyżką, a przygotowanie całości nie zajmuje więcej niż 15 minut. Pewnie dlatego tak bardzo lubię piec babeczki – większość przepisów, z których korzystam spełnia właśnie wszystkie te kryteria. Takie też jest dzisiejsze ciasto z borówkami :) Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm, jeśli macie większą wystarczy skrócić nieco czas pieczenia.

Jeśli szukacie inspiracji na coś pysznego z dodatkiem borówek, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na sernik na zimo z borówkami, pyszne bezy czekoladowe lub ciasto leśny mech lub tort lawendowy. A borówki na śniadanie wspaniale nadadzą się jako dodatek do bananowych placuszków i zdrowego budyniu jaglanego.

ciasto z borówkami 10

Składniki:

1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki kwaśnej śmietany 12%
2 jajka
1 cytryna (potrzebna będzie skórka i sok)
300 g borówek (ok. 1,5 szklanki)

Jak zrobić ciasto z borówkami?

Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy śmietanę, jajka, olej, sok wyciśnięty z połówki cytryny i skórkę otartą z całej.

ciasto z borówkami

ciasto z borówkami 2

ciasto z borówkami 3

Łączymy suche i mokre składniki mieszając tylko do uzyskania jednolitej konsystencji (nie dłużej). Dodajemy umyte i osuszone borówki, delikatnie mieszamy. Część borówek można zostawić i dołożyć je na górę ciasta.

ciasto z borówkami 4

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przy większej średnicy blaszki pieczenie zajmie mniej czasu.

ciasto z borówkami

Po upieczeniu ciasto dekorujemy cukrem pudrem.

ciasto z borówkami

ciasto z borówkami

ciasto z borówkami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)