Moje ulubione ciasta to te, które nie mogą się nie udać, w których składniki wystarczy wymieszać łyżką, a przygotowanie całości nie zajmuje więcej niż 15 minut. Pewnie dlatego tak bardzo lubię piec babeczki – większość przepisów, z których korzystam spełnia właśnie wszystkie te kryteria. Takie też jest dzisiejsze ciasto z borówkami :) Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm, jeśli macie większą wystarczy skrócić nieco czas pieczenia.
Jeśli szukacie inspiracji na coś pysznego z dodatkiem borówek, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na sernik na zimo z borówkami, pyszne bezy czekoladowe lub ciasto leśny mech lub tort lawendowy. A borówki na śniadanie wspaniale nadadzą się jako dodatek do bananowych placuszków i zdrowego budyniu jaglanego.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki kwaśnej śmietany 12%
2 jajka
1 cytryna (potrzebna będzie skórka i sok)
300 g borówek (ok. 1,5 szklanki)
Jak zrobić ciasto z borówkami?
Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy śmietanę, jajka, olej, sok wyciśnięty z połówki cytryny i skórkę otartą z całej.
Łączymy suche i mokre składniki mieszając tylko do uzyskania jednolitej konsystencji (nie dłużej). Dodajemy umyte i osuszone borówki, delikatnie mieszamy. Część borówek można zostawić i dołożyć je na górę ciasta.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przy większej średnicy blaszki pieczenie zajmie mniej czasu.
Po upieczeniu ciasto dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)