Bardzo lubię własnoręcznie robione prezenty. Naprawdę. Szczególnie jeśli są słodkie i można je zjeść ;) i taką propozycję mam dla Was na zbliżający się Dzień Matki. Babeczki na dzień Mamy w formie bukietu. Do pieczenia babeczek wykorzystałam blaszkę na 24 mini muffinki i wyszły mi aż dwie porcje! Tyle dobroci :) Z podanych składników zrobicie dwa bukiety z babeczek – przydatna opcja jeśli robicie prezent dla mamy i teściowej. Jeśli potrzebny jest Wam tylko jeden wykorzystajcie standardową blaszkę na muffinki i większą gąbkę/styropian do układania kwiatków.
Dokładnie te same proporcje babeczek znajdziecie w przepisach na proste babeczki waniliowe, babeczki czekoladowe czy muffiny bananowe.
Składniki na babeczki czekoladowo bananowe
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Dodatkowo potrzebne będą:
gąbka lub styropian do układania kwiatów najlepiej półkula (mi udało się znaleźć tylko sześcian i musiałam ją ciąć) o średnicy od 12-14 cm
wykałaczki
drucik i zielony papier na listki – można zastąpić świeżymi listkami mięty (szkoda, że ktoś nie podpowiedział mi tego wcześniej… )
miseczka lub talerzyk nieco większy od naszej gąbki
Babeczki na dzień Mamy – jak to zrobić?
Babeczki przygotowujemy wg. przepisu, można dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na przestudzenie. Jeśli robicie je tak jak ja w wersji mini wystarczy im 20-25 minut w piekarniku i powinny być gotowe.
Gąbkę lub styropian układamy na miseczce, w której będziemy robić bukiet, powinno nam zostać ok. 1,5-2 cm brzegu miski (będzie dodatkowo podtrzymywać babeczki od dołu). Jeśli tak jak mnie nie uda Wam się znaleźć gąbki w kształcie półkuli można bardzo łatwo ją podocinać.
Za pomocą wykałaczek mocujemy babeczki na gąbce.
W misie miksera ubijamy razem wszystkie składniki na krem (śmietana i mascarpone powinny być bardzo dobrze schłodzone).
Do zrobienia dekoracji w kształcie różyczek bardzo dobrze nadaje się tylka w kształcie zamkniętej gwiazdki.
Jeśli chcemy, żeby różyczki były dwukolorowe możemy zabarwić część kremu lub namalować barwnikiem w żelu paski wewnątrz worka cukierniczego (ta matoda nie spisze się jeśli Wasz worek cukierniczy jest z materiału i nie jest w środku podgumowany).
Wyciskamy różyczki na babeczkach zaczynając od środka każdej babeczki.
Odstępy między babeczkami dekorujemy listkami z papieru przyczepionymi do drucików lub gałązkami świeżej mięty.
Smacznego!Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)