Tort Raffaello

spot_img

Już dawno tak przyjemnie nie robiło mi sie zdjęć jak do tego wpisu. Powody są dwa: super Tort Raffaello, który chciałam zrobić od dłuższego czasu i przepiękne kwiaty od Ani z Bloomiebox :) Taka kombinacja musiała wyjść dobrze! Jeśli tak jak ja jesteście fanami Raffello, tego tortu nie trzeba Wam zachwalać – na pewno będziecie nim zachwyceni!

Biszkopt na tort piekłam w 2 formkach o średnicy 16 cm, tort wychodzi dosyć wysoki można go rozkroić na 6-8 kawałków. Jeśli planujecie większe przyjęcie najlepiej skorzystać z tortownicy o wymiarach 22-26 cm i podwoić składniki. Różne rodzaje tortownic znajdziecie tutaj w moim Sklepie Ciastkożercy. Zamiast tortownicy biszkopt można również piec w regulowanym rancie cukierniczym.

tort raffaello 20

Składniki na biszkopt

4 jajka
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
100 g białej czekolady
2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany

Dodatkowo

50 g białej czekolada
1 łyżka oleju kokosowego
wiórki kokosowe
80 g płatków migdałowych (lub pokrojonych migdałów)
woda z kokosa na poncz (ostatnio dostępna w butelkach np. w Lidlu). Można zamienić na dowolny inny poncz, np. wodę z cytryną, wytrawne wino itp.
3 łyżki pasty kokosowej (znalazłam też pod nazwą mus kokosowy). Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, np. Krukam, ten składnik nie jest konieczny, ale jest naprawdę pyszny, smakuje dokładnie jak środek Raffaello i to w 100% miąższ kokosa, więc polecam :)
słodycze do dekoracji – u mnie pralinki Raffaello i białe Kinder Bueno

Jak zrobić Tort Raffaello?

Biszkopt pieczemy według przepisu. Jeśli macie wątpliwości, możecie obejrzeć mój film, jak upiec biszkopt :)

YouTube player

Mój biszkopt piekłam w 2 foremkach o średnicy 18 cm. W zależności od tego czy pieczecie biszkopt w 1 czy 2 foremkach ciasta będzie mniej lub więcej więc będzie potrzebowało mniej lub więcej czasu do całkowitego upieczenia – zawsze można sprawdzić drewanianym patyczkiem czy jest już gotowe – wkłuwając go w środek i patrząc czy nie ma na nim surowego ciasta. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby biszkopty miały dużo czasu na ostygnięcie. Upieczony biszkopt układamy na kratce cukierniczej do ostudzenia.

tort raffaello 1

Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu.

tort raffaello 2

Polowę kremówki zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojoną na kawałki białą czekoladę (100 g) mieszamy do uzyskania jedolitej konsystencji, odstawiamy do ostygnięcia – to także można zrobić poprzedniego dnia, ganache – czyli mix kremówki i czekolady musi być zupełnie zimny zanim dodamy go do kremu.

tort raffaello 3

Do pasty kokosowej dodajemy ok. 100 ml wody lub mleka, podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostudzenia.

tort raffaello 4

Do misy miksera wrzucamy mascarpone, zimny ganache z białej czekolady i resztę śmietany kremówki – wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki. Miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji, na koniec dla utrwalenia dodajemy 2 fixy śmietanowe i jeszcze raz krótko miksujemy.

tort raffaello 5

Składamy Tort Raffaello

Kładziemy pierwszy ze spodów na paterze lub talerzu, pod spód można włożyć szerokie paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta.
tort raffaello 6

Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.).

tort raffaello 7

Na nasączony spód nakładamy porcję kremu – do środka tortu powinno się zmieścić ok. połowy całego kremu. Reszta będzie na wierzch i do dekoracji.

tort raffaello 8

Warstwę kremu polewamy rozcieńczoną pastą kokosową i posypujemy płatkami migdałowymi (u mnie pokrojone migdały).

tort raffaello

Akcesoria do pieczenia Sklep Ciastkożercy

tort raffaello

Powtarzamy z pozostałymi spodami. Żeby tort był równy można składać go w rancie cukierniczym lub tortownicy, w której piekły się biszkopty. Brzegi tortownicy wystarczy „przedłużyć” za pomocą folii rantowej.

tort raffaello

tort raffaello

tort raffaello

Ostatni spód odwracamy do góry nogami, żeby równy brzeg był górą naszego tortu, nie nasączamy go żadnym ponczem.

tort raffaello

Cały tort Raffaello pokrywamy cienką warstwą kremu i wkładamy do schłodzenia do lodówki lub zamrażarki.

tort raffaello

Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Usuwamy paski papieru do pieczenia.

Dekorujemy Tort Raffaello

Paterę z tortem układamy na głębokiej blaszce do pieczenia i posypujemy brzegi kokosem. Ja zrobiłam kilkucentymetrowy rancik od dołu ciasta.

tort raffaello

tort raffaello

Białą czekoladę (50 g) rozpuszczamy na małym ogniu razem z łyżką oleju kokosowego. Dzięki niemu polewa będzie miała bardziej płynną konsystencję i lepiej zastygnie. Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do małego woreczka, kiedy nie jest juz ciepła dekorujemy nią brzegi tortu.

tort raffaello

Na wierzchu układamy pralinki/cukierki/batoniki. Resztę kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskamy rozetki i przyczepiamy do nich dekoracje. Jeśli planujecie przewozić tort, najlepiej ułożyć go na podkładzie cukierniczym i spakować do odpowiedniego opakowania. Tort do czasu podania przechowujemy w lodówce.

tort raffaello

Worki i tylki Sklep Ciastkożercy

tort raffaello

tort raffaello

tort raffaello


tort raffaello

tort raffaello

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)

Ciastkożercy YouTube

Znajdziesz tutaj przepisy na słodkości i pyszne kremy do tortów. Dowiesz się też jak zrobić dekoracje w stylu Drip Cake:

YouTube player

Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziesz w moim Sklepie Ciastkożercy. 

Sklep Ciastkożercy dekoracje i akcesoria cukiernicze

 

Wasze ulubione:

14 KOMENTARZE

Zobacz też: