Babeczki pajęczynki

Ze wszystkich przepisów najbardziej lubię te, które są szybkie i smaczne. Podobnie jest z dekoracjami – najlepsze są te, które można stworzyć w kilka minut, ale robią świetne wrażenie. Takie są dzisiejsze babeczki pajęczynki – z rozpuszczonej czekolady  lub polewy czekoladowej możemy narysować je od szablonu w ilościach hurtowych i po kilku-kilkunastu minutach są gotowe do nałożenia na babeczki. W przepisie wykorzystałam babeczki waniliowe i krem budyniowe, linki podaję poniżej.

Jeśli szukacie inspiracji na inne słodkości na Halloween zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki z przeróżnymi dekoracjami, takimi jak mumie, nietoperze, pająki, duszki czy potworki. A także tort Oreo z pająkami i strasznie smaczne przekąski na słono ;)

Babeczki pajęczynki

Składniki na babeczki waniliowe lub dyniowe

Składniki na krem

+czekolada do rozpuszczenia

Babeczki pajęczynki – jak to zrobić?

Babeczki pieczemy według wybranego przepisu. Po upieczeniu odstawiamy, żeby przestygły.

Ciemną czekoladę lub kuwerturę czekoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i odstawiamy do przestudzenia – musi być ciągle jeszcze ciekła, ale nie za gorąca. Do przygotowania dekoracji można wykorzystać też kupną polewę czekoladową. Czym różnią się te 3 opcje?

Ciemna czekolada, wg mnie jest najsmaczniejsza, ale trzeba przechowywać babeczki w zimnym miejscu, w temperaturze pokojowej czekolada zaczyna mięknąć.

Kuwertura czekoladowa i polewa czekoladowa zachowują kształt po zastygnięciu nawet w temperaturze pokojowej, ale mogą być mniej smaczne niż czekolada.

Na kartce rysujemy szablon pajęczyny, jej średnica powinna być mniej więcej taka sama jak średnica babeczki.

Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do woreczka strunowego i obcinamy mały rożek. Na szablon nakładamy czystą foliową koszulkę.

Odrysowujemy pajęczynki i odstawiamy na zastygnięcia. Dobrze jest zrobić sobie kilka zapasowych, bo są bardzo delikatne i mogą się połamać przy odklejaniu.

Do szprycy lub worka cukierniczego wkładamy tylkę w kształcie otwartej gwiazdki. Nakładamy krem i wyciskamy różyczki na przestudzonych babeczkach. Różyczki powinny być dość płaskie, żeby można było wygodnie przykleić czekoladowe pajęczynki.

Pajęczynki delikatnie odklejamy z foli i nakładamy na krem.

Babeczki pajęczynki

Babeczki pajęczynki

Babeczki pajęczynki

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)