Kolorowe czekoladowe lizaki to idealna przekąska na niedzielne popołudnie. Podobnie jak lizaki z ciastek, które już wcześniej pojawiały się na blogu, można zrobić je z kilku babeczek, kawałków babki lub biszkoptu. Jeśli ciasto jest zbyt suche wystarczy dodać trochę tłustej śmietany lub kremu. Ja swoje lizaki zrobiłam z prostych babeczek czekoladowych.
Składniki na babeczki czekoladowe
Polewa czekoladowa (lub tabliczka czekolady do rozpuszczenia)
Kolorowe cukiereczki do ozdoby
Babeczki przygotowujemy według przepisu. Kruszymy je na mniejsze kawałki i formujemy kulki mocno ugniatając. W razie potrzeby można dodać trochę kremu lub tłustej śmietany do pokruszonych babeczek i dopiero wtedy formować kulki. Gotowe kulki wstawiamy do zamrażarki na około 15 minut.
Kulki układamy na talerzu, rozpuszczamy polewę czekoladową (lub czekoladę w kąpieli wodnej). Polewamy ciastka czekoladą i zanim zastygnie dekorujemy kolorowymi cukiereczkami. Kiedy czekolada stężeje nabijamy kulki na patyczki do szaszłyków.
Smacznego!
ciastkożercy.pl