Czekoladowe lizaki ciastkowe

Kolorowe czekoladowe lizaki to idealna przekąska na niedzielne popołudnie. Podobnie jak lizaki z ciastek, które już wcześniej pojawiały się na blogu, można zrobić je z kilku babeczek, kawałków babki lub biszkoptu. Jeśli ciasto jest zbyt suche wystarczy dodać trochę tłustej śmietany lub kremu. Ja swoje lizaki zrobiłam z prostych babeczek czekoladowych.

Składniki na babeczki czekoladowe

Polewa czekoladowa (lub tabliczka czekolady do rozpuszczenia)

Kolorowe cukiereczki do ozdoby

Babeczki przygotowujemy według przepisu. Kruszymy je na mniejsze kawałki i formujemy kulki mocno ugniatając. W razie potrzeby można dodać trochę kremu lub tłustej śmietany do pokruszonych babeczek i dopiero wtedy formować kulki. Gotowe kulki wstawiamy do zamrażarki na około 15 minut.

Czekoladowe lizaki ciastkowe

Czekoladowe lizaki ciastkowe

Czekoladowe lizaki ciastkowe

Kulki układamy na talerzu, rozpuszczamy polewę czekoladową (lub czekoladę w kąpieli wodnej). Polewamy ciastka czekoladą i zanim zastygnie dekorujemy kolorowymi cukiereczkami. Kiedy czekolada stężeje nabijamy kulki na patyczki do szaszłyków.

Czekoladowe lizaki ciastkowe

Czekoladowe lizaki ciastkowe

Czekoladowe lizaki ciastkowe

Czekoladowe lizaki ciastkowe

Czekoladowe lizaki ciastkowe

Smacznego!

ciastkożercy.pl