Pozostając jeszcze chwilę w temacie serników mam dla was kolejną propozycję. Tym razem przepis na sernik Snickers na zimno, który może być świetnym prezentem na dzień chłopaka. Do jego przygotowania będziecie potrzebować dowolnej foremki z wyciąganym dnem. Ja wykorzystałam formę na tartę ale równie dobrze spisze się tortownica. Moja foremka ma średnicę 25 cm i wysokość 4 cm.
Jeśli lubicie wypieki z dodatkiem ulubionych słodyczy, zapraszam Was do zerknięcia na Tort Kinder lub Tort Milka. Jeżeli jednak szukacie inspiracji na desery bez pieczenia, zapraszam Was serdecznie do obejrzenia wszystkich przepisów na zimno.
Składniki:
200 g herbatników
100 g masła
2 łyżki kakao
500 g sera na sernik (może być z wiaderka)
400 g śmietany kremówki
100 g mlecznej czekolady (+ opcjonalnie 1 łyżka oleju kokosowego – czekolada nie zastyga wtedy na twardą warstwę i łatwiej pokroić spód ciasta)
70 g cukru
2 łyżki żelatyny
2 Snickersy
Składniki na domowy karmel (można zastąpić kajmakiem z puszki)
3 łyżki cukru
50 ml wody
6 łyżek śmietanki kremówki
1 łyżka masła
+ orzeszki ziemne do dekoracji
Jak zrobić Sernik Snickers na zimno?
Śmietanę kremówkę wkładamy do lodówki, serek wyciągamy – powinien mieć temperaturę pokojową.
Masło rozpuszczamy, herbatniki (można je wcześniej połamać wałkiem) miksujemy w blenderze na proszek.
Mieszamy zmiksowane herbatniki z kakao, potem dodajemy rozpuszczone masło. Po wymieszaniu, całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku :) Wykładamy masę do foremki i mocno dociskamy tworząc dno i brzegi. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Czekoladę rozsmarowujemy na przygotowanym spodzie, łącznie z brzegami. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Ser mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę zalewamy wodą (tyle, żeby była cała przykryta) i odstawiamy do napęcznienia.
Snickersy kroimy na małe kawałki. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodajemy do niej łyżkę sera i energicznie mieszamy. Zaprawioną żelatynę dajemy do reszty sera i mieszamy dokładnie. Dodajemy pokrojone snickersy i mieszamy.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Masę serową wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Możemy wykorzystać ten czas, żeby przygotować domowy karmel. Do garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż zmieni kolor na miodowy. Dodajemy wody (będzie bardzo pryskać, nie trzeba się tym przejmować). Podgrzewamy dalej, dodajemy śmietanę i masło. Mieszamy dokładnie, aż w karmelu nie będzie grudek.
Wierzch ciasta dekorujemy karmelem i pokrojonymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)