W tym torcie jest tyle pyszności, że nie wiem od czego zacząć! Puszyste czekoladowe biszkopty, delikatny krem śmietankowy, chrupiące orzeszki i kajmak. Dla mnie bomba! Tort Snickers to ciasto naprawdę na specjalne okazje :) Urodziny, rodzinne uroczystości, dzień chłopaka, rocznica ślubu? Ja być nie pogardziła ;)
Jeśli Snickers to jeden z Waszych ulubionych batoników, zapraszam Was do zobaczenia innych przepisów z nim w roli głownej! Np. pysznego ciasta, babeczek snickers lub prostego sernika na zimno.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao (płaskie)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru
Składniki na krem:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 utrwalacz do bitej śmietany (opcjonalnie)
Dodatkowo:
masło orzechowe
orzeszki ziemne
kajmak
kawa na poncz
słodycze do dekoracji, u mnie batoniki Snickers, krówki i batoniki Twix
Jak zrobić Tort Snickers?
Biszkopt pieczemy według przepisu. Moje piekłam w 2 foremkach o średnicy 18 cm. W zależności od tego czy pieczecie biszkopt w 1 czy 2 foremkach ciasta będzie mniej lub więcej więc będzie potrzebowało mniej lub więcej czasu do całkowitego upieczenia – zawsze można sprawdzić drewanianym patyczkiem czy jest już gotowe – wkłuwając go w środek i patrząc czy nie ma na nim surowego ciasta. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby biszkopty miały dużo czasu na ostygnięcie.
Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Ubijamy na gładką masę mascarpone i kremówkę z cukrem pudrem.
Kładziemy pierwszy ze spodów na paterze lub talerzu, pod spód można włożyć szerokie paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta.
Spód nasączamy kawą i smarujemy masłem orzechowym (można rozrobić je z wodą, żeby miało nieco rzadszą konsystencję).
Następnie nakładamy krem i posypujemy orzeszkami. Do środka tortu zużywamy około połowy kremu.
Powtarzamy z pozostałymi spodami.
Ostatni spód zostawiamy bez ponczu. Do pozostałego kremu dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nakładamy na brzegi tortu pierwszą warstwę kremu i wyrównujemy wszystkie nierówności. Wkładamy do lodówki lub zamrażarki do schłodzenia.
Nakładamy kolejną warstwę kremu na boki tortu. Na wierzch tortu nakładamy kajmak (można rozrobić do z wodą, żeby miał nieco rzadszą konsystencję).
Wierzch dekorujemy botonikami i cukierkami.
Po potrzebne akcesoria cukiernicze i dekoracje zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu. Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)