Tort Milka to kolejna po Serniku Snickers propozycja na zbliżający się Dzień Chłopaka :) To połączenie puszystych biszkoptów, z delikatnym kremem z mlecznej czekolady i dekoracją z różnych milkowych słodkości. Dla mnie bomba! Jeśli jednak jesteście fanami słodyczy Kinder to zapraszam po tort do tego wpisu ;)

Tort piekłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm. Po nałożeniu kremu całość ma ok 20 cm średnicy i można go rozkroić na 8 dosyć dużych kawałków.

Tort Milka

Składniki na biszkopt:

4 jajka
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao (płaskie)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru

Składniki na krem:

500 g śmietany kremówki
300 g mlecznej czekolady (u mnie Milka ;) )
2 śmietanFixy lub inny utrwalacz do bitej śmietany

+kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 50 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia na polewę (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję), dowolne słodycze Milka do dekoracji

Jak zrobić Tort Milka?

Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie.  Moje biszkopty upiekłam w dwóch foremkach. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc.
tort-milka-1

Biszkopty przekrawamy na 4 spody. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia, wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Kawę na poncz rozpuszczamy w zimnej wodzie. Przygotowany poprzedniego dnia ganache czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia.

tort-milka-2

Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu,  pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu.

tort-milka-3

Powtarzamy z resztą spodów.

tort-milka-4

tort-milka-5

Tort Milka

Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy brzegi i wierzch tortu – dla wygody można przełożyć ją sobie do małego woreczka strunowego.

Tort Milka

Wierzch tortu dekorujemy czekoladkami i batonikami. Dobrze mieć pod ręką resztę kremu przełożonego do szprycy – dzięki temu można podeprzeć niektóre elementy dekoracji wyciskając małe różyczki.

Tort Milka

Tort Milka

Tort Milka

Tort Milka

Tort Milka,

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)