Tort urodzinowy Świnka Peppa

spot_img

Tort urodzinowy Świnka Peppa powstał specjalnie na drugie urodziny mojej córki. Szukałam przepisu na ciasto, które bez problemów utrzymałoby dużą ilość kremu, dżem i sporo truskawek :) Zrezygnowałam z biszkoptów, bo tort miał być wysoki, więc dolne warstwy pewnie za bardzo by się zgniotły. Postanowiłam nieco zmodyfikować przepis na proste ciasto czekoladowe. Czy był to strzał w 10? Raczej nie. Gdybym piekła tort jeszcze raz chyba wybrałabym ciasto muffinkowe – jest duuużo szybsze i na tyle stabilne, żeby unieść wszystko co chciałam zapakować do środka :) Waniliowe ciasto, które upiekłam ma dużo brązowego cukru, który szybko karmelizuje się przy pieczeniu, więc całość smakuje trochę jak… toffi. Poniżej podaję dwa przepisy, ten z którego skorzystałam i ten który wybrałabym na drugi raz ;)

Tort piekłam w 2 niedużych tortownicach o średnicy 16 cm

Tort urodzinowy Świnka Peppa

Składniki na ciasto waniliowe:

200 g mąki
200 g białego cukru
100 g brązowego cukru
1,5 łyżeczki sody
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka maślanki
150 g masła
3 jajka

Składniki na ciasto muffinkowe

Składniki na krem budyniowy

Składniki na domową masę cukrową

+ ulubiony dżem, truskawki, kolorowe koraliki do dekoracji

Tort urodzinowy Świnka Peppa – jak to zrobić?

Spody (niezależnie od tego, na który przepis się zdecydujecie można upiec poprzedniego dnia). Zanim zaczniemy składać tort powinny mieć dużo czasu, żeby dobrze ostygnąć. Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasto waniliowe znajdziecie tutaj (w przepisie pominęłam jedynie wodę i kakao), jak przygotować ciasto muffinkowe: to tutaj. Ozdobę na górę tortu ze świnką zrobiłam z domowej masy cukrowej z dodatkiem minimalnej ilości czerwonego barwnika, czarne oczy są zrobione z rozpuszczonej czekolady. Dobrze jest mieć tutaj szablon – ja skorzystałam z puzzli ze Świnką Peppą, które znalazłam w szafce z zabawkami ;)

Tort świnka peppa 1

Gotową świnkę zostawiamy do zastygnięcia (po kilku godzinach będzie już zupełnie twarda – jak gęsty zastygnięty lukier).

Tort świnka peppa 2

Przestudzone spody przecinamy wzdłuż i układamy na kawałkach czystego papieru do pieczenia, dzięki temu będzie łatwiej przesuwać je po stole i mniej będą się kruszyć.

Tort świnka peppa 3

Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu.  Pierwszy ze spodów układamy na paterze. Pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Na środek ciasta nakładamy dżem (ciasto waniliowe jest dosyć wilgotne więc nie używam już ponczu, gdyby Wasze spody tego potrzebowały poncz można zrobić z dowolnego soku lub owocowej herbaty). Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy obręcz blisko krawędzi tortu – dzięki temu nawet duża ilość dżemu i owoców zostanie na swoim miejscu.

Tort świnka peppa 4

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy na dżemie.

Tort świnka peppa 5

Tort świnka peppa 6

Powtarzamy nakładanie warstw z resztą blatów ciasta.

Tort świnka peppa 7

Tort pokrywamy cienką warstwą kremu, która ma za zadanie chwycenie wszystkich okruchów ciasta. Chłodzimy całość przez 15 minut i nakładamy kolejną warstwę kremu.

Tort świnka peppa 8 Tort świnka peppa 9

Boki tortu chciała udekorować różowymi cukrowymi koralikami, zamiast koralików można użyć startej na tarce białej czekolady, kokosu lub płatków migdałowych. Tort razem z paterą lub talerzem wkładamy do wysokiej blaszki,  do której ma wpadać nadmiar koralików.

Tort świnka peppa 10

Tort świnka peppa 11

Na sam koniec przyklejamy dekorację ze Świnką Peppą :)

Tort świnka peppa 12

Tort urodzinowy Świnka Peppa 1

Tort świnka peppa 15

Tort urodzinowy Świnka Peppa – zaakceptowany przez solenizantkę!

Tort świnka peppa 18

Tort świnka peppa 17

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Wasze ulubione:

9 KOMENTARZE

Zobacz też: