Już od dłuższego czasu chciałam zrobić tęczowy tort, idealna okazja nadarza się z powodu zbliżającego się Dnia Dziecka. Bo które dziecko nie chciałoby dostać takiego tortu? :) Jako bazy użyłam ciasta muffinkowego i jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę. Ciasto na muffinki (przepis podstawowy znajdziecie tutaj) jest super szybkie i znacznie bardziej stabilne niż biszkopt, dzięki temu nawet 6 warstw ciasta poukładanych na sobie przetrwa spokojnie oczekiwanie na gości. Ciasto piekłam w niedużych tortownicach o średnicy 16 cm – w piecu na raz mieszczą mi się 3, co bardzo przyspiesza pieczenia.
Składniki na ciasto
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka
1 szklanka oleju
2 jajka
Składniki na krem
400-500 g śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietanFix
+ woda z cytryną na poncz lub dowolna herbata owocowa, kolorowe cukierki do dekoracji
Tęczowy tort – jak to zrobić?
Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Przy tak dużej ilości składników zrobiłam to w mikserze. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.
Gotowe ciasto dzielimy na 6 porcji, można użyć do tego wagi kuchennej.
Ciasto farbujemy barwnikami spożywczymi na żółto, pomarańczowo, czerwono, niebiesko, zielono i fioletowo (tęcza ma jeszcze jeden kolor – granatowy, ale zdecydowałam się go już pominąć). Jeśli używamy barwników w proszku dobrze jest rozpuścić je wcześniej w odrobinie ciepłej wody. Mnie najwygodniej korzysta się z barwników żelowych, ponieważ nie zmieniają konsystencji ciasta i ładnie się rozprowadzają.
Ciasto przelewamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-20 minut w piekarniku nagrzanym na 180-200 stopni. Podczas pieczenia wierch i brzegi tortu lekko się zarumienią i kolor będzie mniej widoczny.
W czasie kiedy ciasto jest w piecu segregujemy cukierki kolorami i przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietanFix i cukier puder. Na wolnych obrotach miksera dodajemy po łyżce serek mascarpone.
Tęczowy tort – składamy całość
Po upieczeniu odstawiamy blaty ciasta do całkowitego ostudzenia. Ostrym nożem z ząbkami wyrównujemy blaty ciasta i obcinamy przypieczone brzegi. Tort można składać bezpośrednio na paterze lub dużym talerzu. Jeśli zależy Wam na wygodzie bardzo pomocny w składaniu tortu jest rant cukierniczy, dzięki niemu łatwiej uzyskać proste linie i krawędzie.
Na paterze układamy pierwszy spód ciasta w fioletowym kolorze, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Spód nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu.
Powtarzamy z resztą spodów.
Nakładamy na tort cienką warstwę kremu, która ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków.
Na tort nakładamy drugą warstwę kremu.
Dekorujemy kolorowymi cukierkami.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)
Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)
Przepis na krem śmietankowy znajdziesz o tutaj:
Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy.